НОВИНИ

Україна може потіснити Казахстан в експорті пшениці

20.02.2020 14:32
GTFcc1HJ-KpCcPZndmzw2hySKz_qeYIJ

Урожайність пшениці в Казахстані через засуху може впасти до 2030 року на рівень до 63%. Такий прогноз зробили експерти Світового банку. Про це повідомляє Агросектор.

Зниження урожаїв спричинять зміни клімату та зростання кількості населення, вважає фахівець із питань стихійних лих Всесвітнього банку в Центральній Азії Ко Такеучі.

Підвищення максимальних температур через глобальне потепління негативно вплине на урожайність пшениці, ставлячи під загрозу сільськогосподарські системи, що мають чи не мають зрошень, вважає фахівець.

“Казахська пшениця, ймовірно, в майбутньому відчуватиме високі теплові навантаження. На півночі країни, в регіоні з низькою кількістю опадів та обмеженими можливостями для зрошення, двічі за кожну п’ятирічку виробники зерна переживуть серйозну засуху”, – спрогнозував Ко Такеучі.

Урожайність, на думку експерта, може впасти з нинішнього рівня до 63% до 2023 року, або й до 52%, якщо не будуть застосовані заходи з адаптації рослин до нових умов.

Засухи можуть посилити деградацію земель та перетворення їх на пустелю. Ця проблема вже на сьогодні є досить серйозною для Казахстану й зачіпає приблизно 66% території країни, відзначив Ко Такеучі.

Селеві потоки можуть створити загрозу приблизно для 26% території країни, включаючи весь Алмати, в той час як засуха серйозно вплине на сільське господарство, вважає експерт.

Через зміни річних стоків за потепління планети на 3 градуси, Казахстан втрачатиме приблизно 25% води в річках у період з липня по серпень. У результаті протягом сезону вегетації сільськогосподарських рослин буде менше води.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: