ВАЖЛИВО

500 млн грн на компенсації при АЧС у 2020 році – офіційне звернення до уряду

10.01.2020 19:18
60470825_2229888623746830_3897747348708655104_o

Про потребу промислових свинокомплексів у поточному році у 500 млн грн держпідтримки заявив Микола Бабенко, генеральний директор Громадської спілки «Центр підвищення ефективності в тваринництві» та учасник ГС « Агро-Продовольча Рада» . Про це ідеться в матеріалі Агро Ньюз.

Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне захворювання свиней, від якого немає вакцини, яке завдає збитки свинарству, економіці України та інших країн. Про масштаби проблеми свідчить офіційна статистика.

Компенсації за свиней у випадку АЧС в Україні виплачуються лише домогосподарствам. Натомість свинокомплексам, тобто промисловим виробникам, уже 8 років поспіль, а саме з 2012 року, коли було офіційно зареєстровано перший випадок АЧС в Україні, кошти в бюджеті на компенсації не виділяються, а державна підтримка направляється на інші цілі.

Фактично офіційне визнання АЧС для свинокомплексу в Україні і, як наслідок необхідність виконання ним Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней означає банкрутство.

Відсутність з 2015 року коштів у бюджеті свинокомплексам для компенсації за свиней у випадку АЧС призвела до масових і масштабних порушень промисловими господарствами згаданої Інструкції, що спричинило утворення нелегального ринку свинини, інфікованої АЧС.

Приховування свинокомплексами діагнозу АЧС і продажу інфікованих свиней набуло широкого розповсюдження. Першим зареєстрованим випадком продажу свиней інфікованих АЧС був в 2015 році Агрокомбінат «Калита» (Броварський район, Київської області), про що повідомляла преса (див. «Чумна байдужість» ).

Практика нелегального продажу інфікованих свиней триває і донині. Вона несе небезпеку економіці України, а також країн ЄС, в яких працює 6 млн трудових мігрантів з України.

Вірус передається як з продуктами, так і людиною на тілі і одязі. Також небезпеку можуть нести свинина, свині субпродукти, корми за кормова сировина, які експортуються з України в інші країни.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1003 від 31 жовтня 2012 року «Про затвердження Порядку відшкодування майнової шкоди (збитків), завданої особам внаслідок запровадження карантину (карантинних обмежень) тварин або у зв’язку з проведенням процедур і робіт щодо ліквідації особливо небезпечних (карантинних) хвороб» передбачена компенсація свинокомплексам за свиней у випадку їх знищення через захворювання на АЧС.

Просимо передбачити в державному бюджеті на 2020 рік кошти у розмірі 500 млн гривень на компенсації свинокомплексам у випадку африканської чуми свиней.

Пропонуємо компенсувати свинокомплексам 50% ринкової ціни живих свиней, знищених у осередку спалаху АЧС або фіксовану суму 2400 грн за кожну вимушено знищену голову, за умови, що вона внесена до Єдиного Державного Реєстру тварин.

“Якщо за 2020 рік всі передбачені кошти свинокомплексами використані не будуть, їх залишок пропонуємо спрямувати на компенсації в 2020 році свинокомплексам 50% вартості купівлі племінного поголів’я, вирощеного в Україні та імпортованого.”,- коментує Микола Бабенко.

Підтримка галузі свинарства у розмірі 500 млн грн на компенсацію свинокомплексам за свиней у випадку АЧС у 2020 році разом із комплексними заходами зі зменшення собівартості з 40 грн/кг до 25 грн/кг на сухій годівлі і 15 грн/кг на рідких кормах на об’ємі виробництва свинини 1 млн т/рік створить додану вартість близько 32 млрд грн/рік лише на вирощуванні свиней, більше 10 тисяч нових робочих місць, дозволить перезапустити експорт свинини, завантажити підприємства переробки, залучити щонайменше 1,7 млрд євро валютних надходжень від експорту свинини.

Натомість відсутність коштів і на 2020 рік для свинокомплексів за свиней у випадку АЧС загрожує
спричинити такі негативні наслідки:

1. Подальша втрата інвестиційної привабливості бізнесу у свинарстві, втрата робочих місць у селах через подальше скорочення поголів’я свиней в Україні, враховуючи світовий дефіцит і зростання цін на свинину, – усе це загрожує тим, що роздрібні ціни на свинину підвищаться з 120-150 грн/кг до 200-300 грн/кг.

2. Посилення загрози поширення АЧС із України з трудовими мігрантами та експортом свинини і субпродуктів із неї, кормів і кормової сировини в інші країни.

Громадська спілка «Центр підвищення ефективності в тваринництві» звертається із закликом підтримати вище викладену ініціативу до державних органів, а також до українських і міжнародних організацій, серед яких:

-Офіс Президента України;

-Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики;

-Комітет Верховної Ради України з аграрної та земельної політики;

– Комітет Верховної Ради України з питань бюджету;

-Асоціація «М’ясної галузі»;

-Українська аграрна конфедерація;

-Союз споживачів України;

-Агро-Продовольча Рада;

-Агарний союз України;

-Асоціація фермерів та приватних землевласників;

-України Інститут ветеринарної медицини;

-Українська асоціація виробників і переробників сої;

-Торгово-Промислова Палата України;

-Тваринпром;

– Асоціація «Свинарі України»;

-Асоціація тваринників України;

-Європейська бізнес асоціація;

-Рада бізнес-омбудсмена Представництво Європейського Союзу в Україні;

-Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD);

-Міжнародна продовольча організація (FAO);

-Міжнародна фінансова корпорація (IFC);

-Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD);

-Американська торгова палата в Україні (ACC);

-Бюро делегата німецької економіки;

-Посольство Республіки Польща;

-Посольство Німеччини;

-Посольство Угорщини;

-Посольство Румунії;

-Посольство Словаччини;

-Посольство Нідерландів;

-Посольство Республіки Білорусь.

Для довідки:

Громадська спілка «Центр підвищення ефективності в тваринництві» – неурядове об’єднання експертів у тваринництві, підприємств тваринництва, переробки та постачальників, яке представляє інтереси учасників із усіх областей України.


Перегляди: 20
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: