НОВИНИ

Знищуємо багаторічних «конкурентів» культурних рослин

04.08.2022 09:01
Autumn, shoots of winter crops of grain

Підвищення рівня забур’яненості, спричинене недотриманням технології вирощування культур, порушенням сівозміни, поверхневим обробітком ґрунту або повною від нього відмовою, із року в рік стає причиною втрати значної частки врожайності культурних рослин. Особливу проблему становлять багаторічні види, як-от осоти, берізка, ваточник сирійський тощо: вони функціонують в агрофітоценозах не один сезон і конкурують з культурними рослинами за життєво необхідні ресурси (вологу, елементи живлення, світло та ін.). Відповідно, їх контроль потребує особливого підходу і має розпочинатися заздалегідь, ще задовго до сівби культурних рослин, наголошують фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK, пише agronews.ua.

«Незважаючи на те, чи будете ви сіяти озимі культури, чи плануєте сіяти ярі навесні, підготувати поле під посів необхідно завчасно, – зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Тому коли врожай 2022 року вже буде зібраний, в осінній період доцільно подбати про «чистий простір» для наступних культур у сівозміні і провести «чистку» полів від бур’янів, зокрема і важковикорінюваних, багаторічних, оскільки надзвичайно швидке розмноження та складнощі з їх контролем роблять ці види максимально злісними. Вони здатні розмножуватись як насінням, так і вегетативними органами, тож основна мета контролю – по-перше, знищити бур’яни в післяжнивний період та попередити їх розмноження насінням, а по по-друге – завадити накопиченню поживних речовин в кореневій системі шляхом знищення вегетативної маси. Відповідно, перевагу в такому випадку доцільно віддати системним гербіцидам, які будуть переміщуватися тканинами рослин і знищуватимуть їх. Крім того, велике значення має правильно підібраний час обробки: найбільш вразливими ці види бур’янів є восени, адже в цей період відбувається максимальний відтік поживних речовин до кореня, а разом із ними – і надходження гербіцидів. Тому якщо не проґавити потрібний момент і застосувати відповідні гербіциди, ситуацію на полі можна суттєво поліпшити, а проблеми з конкуренцією щодо культурних рослин – значною мірою уникнути».

Для максимального надійного контролю багаторічних видів бур’янів Олександр рекомендує застосовувати бакові суміші гербіцидів на основі діючих речовин гліфосат і дикамба: їх поєднання дозволяє швидко та ефективно знищити як кореневу систему, так і надземну частину бур’янів та попередити їх поширення. Перевагу фахівець радить віддати композиціям системних гербіцидів Гліфовіт (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л) + Диво Н (дикамба у формі амінної солі, 480 г/л) або Гліфовіт Екстра (гліфосат, калійна сіль 663 г/л) + Диво Н (дикамба у формі амінної солі, 480 г/л).

Діюча речовина гербіцидів Гліфовіт і Гліфовіт Екстра, потрапляючи на поверхню бур’янів, розподіляється по всіх частинах рослини і рухається флоемою до кореневої системи. Інгібування EPSP синтази призводить до припинення виробництва ароматичних амінокислот – триптофану, тирозину, фенілаланіну, необхідних для синтезу білків, внаслідок чого бур’яни гинуть.

А діюча речовина в основі гербіциду Диво Н імітує природний рослинний ауксин, збільшення його кількості в рослинах призводить до неконтрольованого поділу клітин, аномального росту, гальмування процесу фотосинтезу, деформації та розриву тканин, внаслідок чого бур’яни знебарвлюються, гофруються і гинуть.

Бакова суміш швидко проникає в рослини бур’янів і знищує як їх надземну частину, так і кореневу систему, таким чином роблячи неможливим подальше відростання та розмноження. При цьому вона не має післядії на культури в сівозміні та не накопичується в об’єктах навколишнього природного середовища.

Також слід пам’ятати, що додавання фізіологічно-кислих азотних добрив, підкислювачів води та прилипачів, що володіють пенетраторними властивостями, значно підвищує ефективність дії гербіцидних сумішей на основі гліфосату. Так, додавання коректора води Айворі Плюс в нормі 100-150 мл на кожні 100 л води сприяє підкисленню води та нормалізує показник жорсткості, що дуже важливо при застосуванні препаратів на основі гліфосатів.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: