НОВИНИ

Зернова угода може працювати навіть без участі російської сторони

03.11.2022 14:16
P1100340-59614

«Зернова угода», від якої росія відійшла цими вихідними нібито через «теракт» проти її кораблів у Чорному морі, може працювати навіть без участі російської сторони, якщо на це буде воля президента Туреччини Ердогана, і реалізація цього сценарію вже розпочалася. Про це пише Європейська правда, пише agronews.ua.

У домовленості про експорт українського зерна йдеться, що Спільний координаційний центр у Туреччині, який проводить інспекцію суден, об’єднує ООН та «Сторони» — без перелічення їхніх назв у цьому пункті. І якщо росія наполягає, що вона більше не є стороною, яка діє у складі центру, то в цьому органі все одно залишаються Туреччина, Україна та ООН.

Як зазначається у повідомленні, напад росії на судно з оонівською сертифікацією було би серйозною ескалацією з боку росії у її відносинах не тільки з ООН і Туреччиною, але й із бідними країнами Африки та Азії.

Та щоби цей план спрацював, треба виконати дві важливі умови.

«По-перше, переговори про безумовне повернення росії до СКЦ, які зараз веде Туреччина, мають не принести успіху. По-друге, Ердоган повинен знайти сміливість на такий різкий крок», — пише видання.

Так, у межах «зернової угоди» українська, турецька делегації та делегації ООН погодили план руху на 31 жовтня морським гуманітарним коридором. російську сторону повідомили про це.

Про це ідеться в заяві Спільного координаційного центру Чорноморської зернової ініціативи ООН. 

«Українська, турецька делегації та делегації ООН погодили план руху на 31 жовтня морським гуманітарним коридором 16 суден, 12 на вихід і 4 на вхід. Делегація ООН, як Секретаріат СКК, поінформувала делегацію РФ про переміщення відповідно до встановлених процедур СКК», — повідомили в ООН.

Там також підтвердили, що 30 жовтня в коридорі руху суден не було.

Вже сьогодні, 31 жовтня, з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшли 12 суден з 354,5 тис. т агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури.

Серед них балкер IKARIA ANGEL з українською пшеницею для Ефіопії, яка знаходиться на межі голоду. Це сьоме судно, зафрахтоване в рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою ООН.

Разом з тим, прохід до українських портів під завантаження дозволений 4 суднам, які напередодні пройшли інспекцію СКЦ за участі всіх сторін, включаючи представників росіі.

Що цьому передувало:

  • 29 жовтня російська федерація заявила про припинення участі у «зерновій угоді», яка передбачала розблокування українських портів та вивезення продовольства. Привід — обстріл Чорноморського флоту.
  • 30 жовтня 218 суден, які беруть участь в «зерновій ініціативі», були заблоковані, бо Спільний координаційний центр у Стамбулі не надав українській стороні дозволи на безпечні проходження коридором.
  • Міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що судно IKARIA ANGEL з вантажем 40 тис. тонн зерна мало вийти 30 жовтня з порту України. Ці продукти призначалися для Ефіопії. Але через перекриття «зернового коридору» росією експорт неможливий.
  • Президент України Володимир Зеленський відреагував на заяву росії про вихід з «зернової угоди». За словами глави держави, це рішення росія прийняла не сьогодні. Країна-агресор почала свідомо загострювати продовольчу кризу ще у вересні — тоді, коли заблокувала рух суден із нашим продовольством. Таким чином, від вересня і по сьогодні у зерновому коридорі накопичилося вже 176 суден, які не можуть пройти за своїм маршрутом. 
  • Міноборони Туреччини підтвердило проведення переговорів із росіянами щодо продовження дії «зернової угоди». При цьому натякнули на підстави для оптимізму, що переговори можуть досягти прогресу». Принагідно нагадали про «важливість уникнення різного роду провокацій, які негативно впливатимуть на продовження роботи механізму».


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: