ВАЖЛИВО

Земельні аукціони – це додатковий дохід до бюджетів громад

09.11.2023 16:07
an_post_08_11

Більше 2 років тому в Україні запрацював ринок землі. Агровиробники отримали змогу чесно та відкрито орендувати державні та комунальні землі через е-аукціони, а сільські, селищні та міські ради – здавати ділянки за ринковими цінами та отримувати додаткові кошти до бюджетів.

За цей час майже 1400 організаторів земельних торгів оголосили близько 23 тис. аукціонів із продажу та оренди ділянок. І за їхніми результатами отримали 2,4 млрд грн. При цьому більше половини торгів – 13 тис. – це аукціони із оренди державних та комунальних ділянок. За їхніми результатами бюджети громад щороку отримуватимуть до 600 млн грн.

Серед організаторів, хто найбільше «наторгував» на земельних аукціонах такі:

  • Управління земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради. Вони провели 25 успішних аукціонів, за результатами яких отримали до бюджету більше 220 млн грн. Найдорожчі лоти – це продаж ділянок несільськогосподарського призначення.
  • Чернівецька міська рада від земельних онлайн аукціонів отримала понад 142 млн грн. Вона провела 38 успішних аукціонів. Найдорожчі ділянки продавали за 10 млн – 41 млн грн. А от від оренди ділянок щороку матимуть до бюджету 1,33 млн грн.
  • Департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради. Тут успішними стали 38 онлайн аукціонів. За їхніми результатами бюджет отримав 130,7 млн грн, із яких 8,6 млн грн – отримуватимуть щороку за оренду сільськогосподарських ділянок.

Нині у системі Прозорро.Продажі понад 1200 актуальних оголошень із продажу та оренди землі. Учасниками торгів можуть стати усі бажаючі. А знайти цікаву саме для вас ділянку легко та просто за фільтрами на майданчику УУБ. Якщо ж ще не знайшли такої, відстежуйте нові оголошення з допомогою Земельних ботів. Такі сервіси є у Вайбері та Телеграмі. Ви не витрачатимете час на перегляд оголошень і гарантовано не проґавите потрібний аукціон: бот пришле вам відповідне повідомлення. Підписуйтеся та обирайте параметри для моніторингу.



Перегляди: 320
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: