НОВИНИ

Засади державної регіональної політики доповнять відновленням територій та громад України

05.07.2022 16:03
151239

Профільний комітет ВРУ суттєво оновив законопроект №5323 про внесення змін до Закону України “Про засади державної регіональної політики”. Зокрема, особлива увага звертається на відновлення регіонів та громад. Про це повідомляє пресслужба ВАГ, пише agronews.ua.

Оновлена типологія регіонів (додано “території відновлення”). У кожному постраждалому регіоні має бути напрацьовано план відновлення і розвитку. Так само кожна постраждала громада розроблятиме План відновлення та розвитку територіальної громади, порядок розроблення якого буде визначено Кабміном. Нормами законопроекту закладаються передумови для створення Фонду відновлення і стимулювання розвитку регіонів та територій.

Всеукраїнська асоціація громад підтримує ці зміни. Як повідомив Ігор Абрамʼюк, який представляв ВАГ на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, оновлена редакція враховує ті виклики, перед якими постали регіони через широкомасштабное російське вторгнення. 

“В новій редакції враховано спричинену війною потребу і регіональну політику доповнено політикою відновлення регіонів і територій. Ми послідовно підтримуємо зусилля Мінрегіону та Комітету по реформуванню та вдосконаленню державної регіональної політики. Позитивним, на наш погляд, є те, що підвищується суб’єктність органів місцевого самоврядування та їх асоціацій. Сподіваємося, що м’яке формулювання “можуть залучатися” не завадить реальному і повсюдному залученню ОМС та їх асоціацій до розроблення регіональних стратегій та планів їх реалізації”, – акцентував Ігор Абрамʼюк  позицію ВАГ.

Після ухвалення законопроекту №5323, Всеукраїнська асоціація громад надасть необхідні рекомендації ОМС-членам та обласним відділенням Асоціації щодо його практичного виконання, а саме – щодо розроблення стратегій розвитку та планів відновлення, щодо участі у розробленні регіональних стратегій та планів їх реалізації.

???? В асоціації додали, що на жаль, не обійшлося без “ложки дьогтю”.  Виявилося, що у підтриманій Комітетом редакції є одна поправка, яка, на наш погляд, є нелогічною і навіть дискримінаційною стосовно асоціацій ОМС. Мова йде про поправку 224 авторства НДУ В.Безгіна, В.Рубльова, В.Іванова та О.Літвінова, згідно з якою частина перша статті 19 набула такого формулювання:

“1. З метою ефективної реалізації державної регіональної політики … обласні… ради та відповідні державні адміністрації, регіональні відділення всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування (у разі членства в такій асоціації усіх територіальних громад відповідної області) можуть засновувати агенції регіонального розвитку у формі неприбуткових установ.”

У чинній редакції закону у другій частині цієї статті визначено, що “Співзасновниками агенцій регіонального розвитку також можуть бути … регіональні представництва всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування чи асоціації органів місцевого самоврядування регіону…”. Це формулювання фактично зберігається і в новій редакції, і до можливих співзасновників, що позитивно, додаються ще “сільські, селищні, міські, районні ради”. Як бачимо, тут немає жодного обмеження щодо рівня членства ОМС у асоціаціях, які можуть бути співзасновниками.

По-суті, за бажання взяти участь у заснуванні агенції будь-яка асоціація може скористатися цим пунктом, але для чого було вводити обмеження щодо 100% членства у п.1, нам залишається незрозумілим. Адже зараз і у найближчому майбутньому виконати згадану вимогу не зможе жодна з всеукраїнських асоціацій! Наскільки нам відомо, хіба що в одному-двох регіонах наразі є чи може бути досягнуте стовідсоткове членство ОМС в АМУ, але у абсолютній більшості областей повного охоплення немає і навряд чи воно можливе. Адже вступ ОМС до асоціацій є добровільним, а Україна – демократична країна.

До того ж, така вимога є ще й нелогічною, якщо опиратися на усталені підходи до визначення репрезентативності асоціації, що закріплені у законі про асоціації ОМС. Нагадаємо, що за згаданим законом всеукраїнською визнається асоціація, яка об’єднує понад 50% ОМС відповідного рівня. Тож, якщо вже вводити норму, яка мала б забезпечити репрезентативність регіонального відділення всеукраїнської асоціації, то доречніше було би брати аналогічний показник, тобто вимагати членства в асоціації понад 50% ОМС області.

“Разом з тим, одна неточна норма ніяк не впливає на нашу позицію щодо важливості та необхідності ухвалення законопроекту 5323. Сподіваємося, що у ході розгляду законопроекту Верховною Радою цю прикру і, цілком можливо, випадкову помилку буде виправлено. Відповідні пропозиції ВАГ надано до Комітету”, – йдеться у повідомлені.

Читайте також: В Україні реалізують проект спрямований на економічну активність громад під час війни


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: