НОВИНИ

Запаси вологи в кількох областях досягли критичного рівня

28.06.2022 14:14
AFP Creative - CREA_PAR862283

Агрометеорологічні умови у більшості днів другої декади червня погіршувалися для формування врожаю всіх сільгоспкультур через високі денні температури повітря, які досягали та перевищували +30°С, та відсутність або незначну кількість опадів. Про це розповіли у Гідрометцентрі, повідомляєІА «АПК-Інформ», пише agronews.ua.

«Незважаючи на переважання помірного температурного режиму упродовж минулої весни та на початку літа, в південних, південно-східних та центральних, в окремих районах західних та північних областей у дуже ранні строки розпочалося дозрівання озимих культур, зерно яких досягло молочної стиглості на 7-12 днів раніше середніх багаторічних дат, на окремих площах південних областей відмічена воскова стиглість зерна озимої пшениці, що майже на місяць раніше середніх багаторічних дат. На окремих площах південних та центральних областей країни зерно ярого ячменю досягло молочної (на Одещині — воскової) стиглості майже на місяць раніше середніх багаторічних дат», — говориться у повідомленні. 

Зазначається, що прискоренню розвитку ранніх зернових сільгоспкультур сприяло значне зменшення вмісту вологи в ґрунті та підвищення температури повітря та ґрунту. Невеликі дощі в червні (від 10 до 60% норми) дещо пом’якшили дефіцит опадів, проте не завадили погіршенню вологозабезпечення в період формування та наливу зерна.

«На багатьох площах Київської, Полтавської, Дніпропетровської, Одеської, Херсонської, Донецької областей рівень запасів продуктивної вологи досяг критичних значень (менше 20 мм у метровому шарі ґрунту), на окремих площах спостерігалося повне висихання метрового шару ґрунту. Це негативно вплине на урожайність через можливе зменшення абсолютної маси зерна внаслідок нестачі ґрунтової вологи», — прогнозують експерти. 

У пізніх теплолюбних технічних, овочевих та баштанних культур, які потерпали від дефіциту тепла у весняний період та на посівах яких спостерігалися слабкі ростові процеси, з підвищенням нічної та денної температури повітря відбулося покращення загального стану та прискорення розвитку.

Вологозабезпечення пізніх культур упродовж декади на більшості площ ще залишалося на задовільному та достатньому рівнях. На окремих площах Полтавської, Запорізької, Одеської, Чернігівської областей запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту були вдвічі менші за середні багаторічні показники.

У західних областях, на території яких спостерігається тривалий дефіцит опадів з початку року та особливо у весняні місяці, опади минулої декади були вкрай корисними, поповнили запаси вологи і створили дуже добрі умови для розвитку всіх культур у поєднанні з достатнім теплозабезпеченням.

Читайте також: Деякі приходили і казали: дайте хоч що-небудь поїсти, – Шамрицький



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: