НОВИНИ

Заморожена цибуля з України має великий попит в Європі

11.03.2024 14:40
1e326c8-luk

Українські фермери вже давно опанували сучасні технології вирощування овочів. Сьогодні чимало аграріїв можуть виростити цибулю хорошої якості з урожайністю 100 тонн з гектара. Однак інші українці пішли ще далі – освоюють нові цікаві та прибуткові ніші з переробки агропродукції. Про це розповів Андрій Марущак, комерційний директор «Ван Дайк Технікс» – компанії, що спеціалізується на професійних рішеннях для зберігання та переробки ягід, фруктів і овочів, передає SEEDS.

Так, сьогодні в Європі неабиякий попит має нарізана та заморожена цибуля з України.

«Продавати сиру цибулю або сиру картоплю за кордон – це шлях “у нікуди”. Ефективніше продавати цибулю вже якось підготовленою. Ми це можемо і це потрібно розвивати. Багато хто продає цибулю замороженою. Це той продукт, який має попит, де вже є додана вартість. В Україні у виробників є тунелі шокової заморозки й встановлені прямі контракти з іноземними покупцями. Вони продають заморожену цибулю на експорт», – зауважив Андрій Марущак.

Він відмітив, що така цибуля має попит у власників барів, ресторанів, кафе, виробників напівфабрикатів.

«У Європі ресторани повинні дотримуватися вимог харчової безпеки, ХАССП та інших, через які не всі з них можуть чистити цибулю і картоплю в ресторані, якщо там мало місця. Але ж багато ресторанів, особливо в старих європейських містах, мають обмежені площі. Там є приміщення для кухні, але на тій кухні не можна чистити брудні продукти. Тому вони намагаються купити все готове. А це доволі велика кількість барів і ресторанів, які знаходяться в невеликих приміщеннях. Вони не можуть приносити туди брудний продукт – це буде всупереч вимогам харчової безпеки»», – зазначив Андрій Марущак.

Експерт зауважив, що нарізана і заморожена цибуля – це продукт, який придатний для харчування, це перероблений продукт.

«Так, нашу сиру картоплю не купують у Європі (принаймні офіційно напряму), бо саме з сирою картоплею кордони долають шкідники, віруси та різні бактеріальні хвороби, які є карантинними для ЄС. Але якщо цю картоплю ви почистите та запакуєте – тоді з її експортом до Європи не виникне жодних проблем. Так само і з цибулею. Хоча вона якраз і не має таких жорстких вимог та обмежень щодо експорту сировини, як картопля. Але, якщо з неї зняти шкірку і подрібнити, вона перетворюється на зовсім інший, більш привабливий продукт. Це вже не сировина і ціна на такий товар набагато краща, на цьому можна непогано заробляти», – додав Андрій Марущак.



Перегляди: 118
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: