НОВИНИ

Зафіксовано критичне забруднення Дніпро-Бузького лиману

28.09.2022 18:19
farmatsevtychne-zabrudnennya_965x0

Екоактивісти з УПГ виявили незареєстрований найбільший скид у Бузький лиман стічних вод за останні 5 років з трубопроводу очисних споруд, пише agronews.ua.

Скид, який простягався на 15 км вздовж лиману, виявили завдяки аналізу супутникових знімків у період з 28 червня по 15 липня 2022 року, повідомляє Українська природоохоронна група (UNCG).

Очисні споруди селища Галицинове очищують 83% стічних вод Миколаєва. Природоохоронці зазначили, що невеликі скиди є звичайним явищем для даного трубопроводу, однак повідомлень про скид 28.06-15.07 2022 року з Миколаєва не надходило. 

Супутникові знімки показали коричневі смуги довжиною близько 15 м, що вказує на осад або стічні води, які виходили з трубопроводу. Об’єм скидів зменшився після 3 липня (вода стала менш коричневою), але залишився видимим до 15 липня.

“Спільне гирло річок Південний Буг і Дніпро, куди було спрямовано скиди, є важливою природною територією та місцем розташування національного природного парку “Білобережжя Святослава””, – розповіли екоактивісти.

Вони також зазначили, що лиман входить до двох територій Смарагдової мережі – Дніпровсько-Бузького Лиману  та Національного природного парку “Білобережжя Святослава”, завдяки цінним оселищам, а також багатьом видам, які охороняються Бернською конвенцією, Оселищною Директивою та Пташиною Директивою. Дніпровсько-Бузький лиман має значну цінність для міграції птахів. 

“Забруднення Дніпро-Бузького лиману може загрожувати багатьом рідкісним видам, а також здатності України виконувати багатосторонні природоохоронні угоди”, – наголосили в матеріалі.

Читайте також: Відбудеться безкоштовний вебінар щодо приватизацію державного та комунального майна



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: