АНАЛІТИКА

За перше півріччя 2020 року обсяг капіталовкладень в український агросектор скоротився вдвічі

01.09.2020 08:02
farmer.1140x600

Обсяг капіталовкладень в Україні за всіма видами економічної діяльності в січні-червні 2020 року до відповідного періоду 2019 року склав 65,1%. Про це повідомив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного і матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Кисіль, пише agronews.ua.

В аграрному секторі вказане падіння є ще більш значним – до лише 55,5% від торішнього рівня, – зазначив науковець.

Як уточнив Микола Кисіль, в харчовій промисловості за підсумками першого півріччя значення індексу капітальних інвестицій 63,5% від торішнього рівня. Однак якщо в першому кварталі він становив 71,3%, то в другому – лише 56,2%.

«Різкий спад інвестицій в першому півріччі 2020 року вже в короткостроковій перспективі негативно позначиться на обсягах випуску агропродовольчої продукції, що на тлі необхідності виконання експортних зобов’язань може негативно позначитися на забезпеченні внутрішніх потреб», – прогнозує експерт.

Для виправлення ситуації, на його думку, необхідно починати з усунення специфічних секторальних факторів інвестиційної кризи. Йдеться, перш за все, про формування сільськогосподарської політики за аналогією з країнами Економічного співробітництва та розвитку, зменшення інвестиційних ризиків агровиробників, протидії рейдерству та незаконного захоплення земель сільгосппризначення і т.п.

«Однак фундаментом для подолання інвестиційної кризи в агропродовольчих та інших секторах економіки є необхідні макроекономічні заходи по формуванню сприятливого інвестиційного клімату та безпеки інвестицій», – резюмував вчений.

Нагадаємо, Уряд України не буде виставляти на приватизацію держлісгоспи.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: