НОВИНИ

З 2024 року очікується суттєве збільшення кредитування під заставу с/г земель

05.08.2023 14:18
кредит-920x613

Наразі близько 6% кредитів, наданих підприємствам аграрного сектору, забезпечені заставою у вигляді сільгоспземлі. Про це йдеться в аналітичному огляді “Земельний ринок в Україні”, підготовленому Центром дослідження продовольства та землекористування при Київській школі економіки (KSE Агроцентр) ,пише agronews.ua.

Після відкриття ринку для юридичних осіб, а також повноцінного запуску Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві варто очікувати суттєвого збільшення кредитування під заставу сільськогосподарських земель. На часі також перегляд коефіцієнта ліквідності с/г землі як предмета застави.

За даними Національного банку України, сума кредитів, наданих підприємствам аграрного сектору українськими банками станом на кінець травня 2023 року, сягнула 110,91 млрд грн. З них 49% (54,1 млрд грн) становили кредити строком до 1 року для поповнення обігових коштів. 51% (56,7 млрд грн) — це кредити строком понад 1 рік для фінансування капітальних інвестицій. З них лише 3,7 млрд грн залучені на понад 5 років.

Найбільше кредитних коштів у перерахунку на гектар сільськогосподарської землі було залучено у Київській області (21,1 тис. грн/га). Середнім значенням по Україні із залучення кредитів на гектар є 2,7 тис. грн/га. Найменше кредитних коштів на гектар с/г земель залучено в Донецькій, Луганській та Херсонській областях, велика частина території яких є тимчасово окупованою та охопленою бойовими діями.

Серед областей, в яких не відбуваються бойові дії, найменше кредитів залучили агровиробники із Закарпатської, Рівненської й Житомирської областей (0,5 тис. грн/га, 1,2 тис. грн/га та 1,3 тис. грн/га відповідно).

Серед кредитів, виданих протягом березня 2022 — травня 2023 року, землею сільськогосподарського призначення забезпечені лише близько 6%, на суму 31,2 млн гривень.

“Одним із джерел для збільшення фінансування агросектору є сільськогосподарська земля. Її потенціал для залучення кредитів та інвестицій набагато вищий, ніж є наразі. Для його реалізації потрібні відкриття ринку сільгоспземель для юридичних осіб з 1 січня 2024 року, якнайшвидший запуск роботи Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, а також переоцінка Нацбанком коефіцієнту ліквідності сільськогосподарської землі як предмета застави”, — пояснив керівник дослідницького проєкту “Земля незламності” та віцепрезидент KSE з економічної освіти Олег Нів’євський.



Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: