ВАЖЛИВО

Євросоюз шокований масштабом українського агросектору

13.03.2024 14:14
9

Спроби тиску на український аграрний сектор з боку окремих представників ЄС пов’язані з тим, що Україна, навіть не будучи членом союзу, вже активно присутня на європейському ринку. Про це повідомляє ObozUa, пише agronews.ua.

Водночас, наприклад, Польща, вступаючи в союз, стикалася з жорстким регулюванням. А Іспанія, будучи членом ЄС, 10 років не мала доступу до його ринку. Тому в Євросоюзі панує сум’яття щодо того, з якої точки починати переговори з Україною про її вступ.

Таку заяву зробив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка. Він зазначив: ЄС шокований не лише масштабом українського агросектору, а й тим, що “ми розпочинаємо переговори, коли вже глибоко зайшли на їхній ринок”.

“Коли Польща інтегрувала аграрний ринок, у ЄС було жорстке регулювання виробництва молока, цукру. Крім того, поляки отримували меншу кількість субсидій протягом десяти років, ніж інші. Також протягом десяти років доступу до внутрішнього ринку не мала Іспанія на вимогу Франції. З іншого боку, є Україна, яка вже дуже глибоко проникла на ринки. Тому будуть люди, які намагатимуться нас максимально затиснути – бо їм буде так комфортніше розпочинати переговори”, – пояснив він.

Разом з тим, Качка зазначив: наразі є 2 фронти в європейській дискусії щодо України. Так:

  • один виражається у медіа та протестах – з наративом, що українська продукція має нульову собівартість.
  • з іншого флангу – визнання, що без України неможливо реалізувати неекономічні цілі аграрної політики ЄС, тож вона потрібна.

“У нас є різношвидкісні у торгівлі та розширенні. Є різноспрямовані дебати. І Україна всюди звучить”, – резюмував заступник міністра.



Перегляди: 2433
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: