НОВИНИ

Євросоюз попередньо погодив умови продовження безмитного експорту української агропродукції

20.03.2024 09:18
1

Європейський парламент і Європейська Рада 19 березня досягли попередньої домовленості про продовження заходів лібералізації торгівлі для України в умовах військового вторгнення рф. Про це повідомляє АПК-Інформ, пише agronews.ua.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті Європарламенту.

«Тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено ще на 1 рік – до 5 червня 2025 р. Втім, Єврокомісія може вжити швидких заходів і застосувати будь-які заходи, які вважатиме за потрібне, якщо виникнуть значні порушення на загальному ринку ЄС або ринках однієї чи кількох країн Євросоюзу через український імпорт», – вказується у повідомленні.

Зокрема, узгоджена постанова передбачає екстрене гальмування у разі потреби імпорту з України особливо чутливої ​​сільськогосподарської продукції, а саме – птиці, яєць і цукру. Крім того, євродепутати домоглися розширення цього переліку, включивши до нього овес, кукурудзу, крупи та мед. Вони також досягли твердих зобов’язань від Єврокомісії вжити заходів, якщо відбудеться сплеск українського імпорту пшениці.

Базовим періодом для запуску екстреного гальмування імпорту будуть 2022 і 2023 рр. Тобто якщо імпорт з України вищевказаних продуктів перевищить середні обсяги цих 2 років, тарифне регулювання знову буде введено. Термін прийняття рішення з цього приводу буде скорочено з 21 до 14 днів.

«Остаточне затвердження тимчасової угоди має відбутися до 5 червня п.р. Нові правила набудуть чинності одразу після вказаної дати», – наголошується у повідомленні.



Перегляди: 23
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: