НОВИНИ

Європу вразила смертельна хвороба оливкових дерев

16.03.2023 18:09
Olivki-luchshij-szhigatel-lishnego-zhira

Дослідники кажуть, що економічні витрати від смертельного патогену, що вражає оливкові дерева в Європі, можуть досягти понад 20 мільярдів євро. Вони змоделювали майбутні найгірші наслідки збудника Xylella fastidiosa , який вбив багато дерев в Італії. Поширювана комахами, бактерія зараз становить потенційну загрозу для оливкових плантацій в Іспанії та Греції. Хвороба може збільшити вартість оливкової олії для споживачів.Про це  повідомляє BBC, пише agronews.ua.

Xylella вважається одним із найнебезпечніших патогенів для рослин у всьому світі. На даний момент не існує ліків від інфекції. Він може заразити вишневі, мигдальні та сливові дерева, а також оливки.

Він став тісно асоціюватися з оливками після того, як штам був виявлений на деревах в Апулії в Італії в 2013 році.

Мікроорганізм передається комахами, які смокчуть сік, наприклад жужками. Інфекція обмежує здатність дерева переміщувати воду та поживні речовини, і з часом воно в’яне та гине.

оливковий
Рослини, заражені бактерією, необхідно знищити, щоб запобігти поширенню

В Італії наслідки поширення хвороби були руйнівними: за оцінками, врожайність знизилася на 60% з моменту першого виявлення в 2013 році.

«Пошкодження олив також спричиняє знецінення землі та туристичну привабливість цього регіону», — сказала доктор Марія Сапонарі з Інституту стійкого захисту рослин CNR в Італії, – «Це сильно вплинуло на місцеву економіку та робочі місця, пов’язані з сільським господарством».

Окрім Італії, бактерію Xylella зараз знайшли в Іспанії, Франції та Португалії. Боротьба з нею в даний час передбачає видалення заражених дерев і спроби стримувати рух рослинного матеріалу та комах, які поширюють хворобу. Але якщо ці заходи не принесуть результатів, якими будуть фінансові наслідки зараження?

У цьому новому дослідженні дослідники змоделювали різні сценарії, включаючи те, що станеться, якщо все зростання припиниться через загибель дерев. Вони також порівняли цей найгірший випадок зі сценарієм, коли відбулася пересадка стійких сортів. Команда зробила прогнози для Італії, Іспанії та Греції, на які припадає 95% європейського виробництва оливкової олії.

оливки
Оливкові дерева всихають і зрештою гинуть від Xylella infecton

В Іспанії, якщо інфекція пошириться і більшість дерев заразиться та загине, витрати можуть досягти 17 мільярдів євро протягом наступних 50 років. Подібний сценарій в Італії становитиме понад п’ять мільярдів, а в Греції – менше двох мільярдів. Якщо швидкість зараження уповільнити або натомість висадити стійкі сорти, ці витрати значно зменшаться.

Однак, на думку авторів, що б не трапилося, це, швидше за все, матиме непрямий вплив на споживачів.

«Очікуваний ефект може полягати в тому, що виникне дефіцит пропозиції», — сказав провідний автор Кевін Шнайдер з Університету Вагенінгена в Нідерландах, – «І я б очікував, що якщо ціни зростуть, споживачам буде гірше».

Автори кажуть, що хоча їхній аналіз розглядає економіку, існують також потенційно великі туристичні та культурні втрати, спричинені бактерією, які не можна ігнорувати.

«Ви справді чуєте жахливі історії про заражені сади, які успадковувалися поколіннями», — сказав доктор Шнайдер, – «Це той самий фруктовий сад, над яким колись працювали їхні бабусі та дідусі. Тож як підрахувати економічну втрату чогось подібного? Цінність культурної спадщини буде набагато більшою, ніж ми можемо підрахувати».

Зростає кількість наукових ініціатив, спрямованих на боротьбу з бактерією, зокрема використання глин, що відлякують комах, вегетативних бар’єрів і генетичного аналізу, щоб визначити, чому деякі рослини більш сприйнятливі до інфекції, ніж інші.

Зрештою, дослідники вважають, що для боротьби з патогеном знадобляться дерева, стійкі до хвороби.

«Пошук стійких культиварів або імунних видів є однією з найперспективніших та екологічно стійких довгострокових стратегій контролю, якій європейське наукове співтовариство приділяє відповідні дослідницькі зусилля», — сказав доктор Сапонарі,- «Стійкі стратегії зменшення популяції комах є ще одним стовпом боротьби з трансмісивними хворобами, у зв’язку з цим механічне втручання для видалення бур’янів навесні є одним із найефективніших застосувань для зменшення популяції комах, Насправді також вивчаються кілька інших стратегій для здійснення контролю над комахами», – додала вона.

Хоча було виявлено, що два сорти оливкового дерева мають певну стійкість, автори закликають до значного прискорення досліджень у цій галузі.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: