НОВИНИ

Які гербіциди стануть щитом проти бур’янів

07.09.2021 18:03
5b86439ba9c45

Щириця гібридна відноситься до небезпечних інвазивних рослин, які здатні використовувати глобальне потепління на свою користь для захоплення нових територій. Вчені перевірили ефективність сучасних гербіцидів проти потенційної загрози. Виявилося, що підвищення температури може збільшити ефективність деяких гербіцидів. Про це повідомляє agrarii-razom, пише agronews.ua.

Про це розповідає група дослідників (Хен-Хва Парк, До-Джин Лі, Ен-ін Кук) з Національного університету Сунчхон, Південна Корея, в статті, опублікованій в журналі Agronomy 2021. Багато в чому екстремальні погодні умови, пов’язані зі зміною клімату, є дуже серйозною проблемою для управління рослинництвом від ризику літніх посух до інвазій бур’янів. Вплив зміни клімату на бур’янисту рослинність проявляється у вигляді розширення географічного ареалу (міграція або впровадження в нові райони), змін в життєвих циклах видів і динаміці популяцій. Гарячі температури з підвищеним вмістом вуглекислого газу можуть призвести до виникнення “супер-бур’янів”, оскільки бур’яни швидко реагують на зміни ресурсів, краще адаптуються і процвітають в різних середовищах існування через їх більшого генетичного різноманіття і фізіологічної пластичності, ніж у сільськогосподарських культур. Наприклад, підвищення середньої температури на 3 ° C збільшило біомасу і площу листя бур’яну Rottboelliia cochinchinensis, так званої «сверблячої трави», на 88% і 68% відповідно.

Що стосується міграції, більш м’які та вологі зими збільшують виживання зимових однорічних бур’янів. Навпаки, термофільні літні однорічні рослини будуть процвітати в районах з більш теплим літом при тривалому вегетаційному сезоні, що дозволить їм далі проникати на північ. Успішне використання гербіцидів залежить від умов навколишнього середовища до, під час і після застосування препаратів. Навколишнє середовище впливає на ріст і фізіологію рослин, а також на активність гербіцидів і взаємодію між рослиною і пестицидом. Тому знання того, як умови навколишнього середовища впливають на ефективність гербіцидів, важливо для розуміння майбутніх стратегій захисту. Фактори навколишнього середовища, такі як світло, CO 2, температура, вологість ґрунту, відносна вологість, опади і вітер, всі вони впливають на роботу гербіцидів безпосередньо (змінюючи проникнення і переміщення активних речовин всередині рослини) або побічно (змінюючи зростання і фізіологічні характеристики рослини). На ґрунтові гербіциди, в основному, впливають вологість і температура ґрунту, а на листяні – сукупність безлічі факторів. Конкретно температура впливає на ефективність безпосередньо-на швидкість дифузії гербіцидів , в’язкість восків у кутикули і на фізико-хімічні властивості розчинів для обприскування.

Таким чином, це дослідження вивчало, як зміна клімату та різні температурні умови впливають на зростання гібридної щириці Amaranthus patulus та ефективність гербіцидів для ґрунту та листків. Насіння A. patulus висаджували в невеликі лотки, заповнені суглинком, і поміщали в тепличні умови при середній денній температурі 24 ° C. У теплиці в середньому підтримували відносну вологість 60%, фотоперіод 14/10 год. (день / ніч) і інтенсивність світла 500 мкмоль на кв метр/с. Після розвитку саджанців бур’яни піддавали обробці різними гербіцидами. Ґрунтові гербіциди Через три дні після посіву за допомогою ручного обприскувача застосовували гербіциди, внесені в ґрунт, тобто еталфлуралін, метолахлор, лінурон і алахлор.

Після обробки еталфлураліном, метолахлором, лінуроном і алахлором рослини A. patulus містили в камерах для вирощування при 25, 30 і 35 ° C, де бур’яни демонстрували збільшується ступінь пошкодження. Ефективність гербіциду перевіряли через 1, 5, 10 і 15 днів після обробки, визначаючи оцінки травм на основі комплексної візуальної оцінки затримки росту, знебарвлення і некрозу з використанням шкали від 0 (відсутність ефекту) до 100 (повна смерть). Вага свіжих пагонів вимірювали через 15 днів після обробки. Контрольні значення розраховували на основі маси свіжих пагонів рослин, використовуваних в якості необробленого контролю. Показники ефективності алахлору і еталфлураліну щодо гібридної щириці були низькими. З іншого боку, при половині рекомендованого дозування контрольні значення еталфлураліну значно збільшувалися з підвищенням температури.

Аналогічним чином, контрольні значення після застосування лінурону в половинній і повній рекомендованих дозах значно збільшувалися з підвищенням температури камери росту. Показники ефективності метолахлору і лінурону на A. patulus були високими, особливо через 15 днів після обробки і коли бур’яни перебували в камерах для вирощування при 35 ° C. 100% контролю A. Patulus досягнуто у відповідь на обробку метолахлором у повному рекомендованому дозуванні в камерах для вирощування при 35 ° C. Листяні гербіциди При випробуваннях з листяними гербіцидами бентазон, глюфосинат-амоній, ізопропіламін гліфосату і мекопроп застосовувалися до саджанців через 14 днів після посіву (стадія 3-4 листа), коли рослини вегетували в теплиці при середній температурі 24, 26 і 28 ° C. Як і у випадку гербіцидів, що вносяться в ґрунт, гербіциди для листя працювали аналогічно, збільшуючи тяжкість травми, коли вони застосовувалися до A. patulus при температурах 25, 30 і 35 ° C.

Ефективність ізопропіламіну гліфосату в боротьбі з A. patulus, судячи з візуальної оцінки, була низькою і не змінювалася незалежно від температури. Ефективність глюфосинату амонію і бентазону зросла з підвищенням температури. Ефективність мекопропа стала максимальною, коли його застосовували до бур’янів, вирощуваних в камерах при температурі 35 ° C.

Контрольні значення A. patulus у відповідь на глюфосинат-амоній, бентазон і мекопроп в рекомендованих дозах (і на бентазон в половині рекомендованого дозування) були найвищими, коли гербіциди застосовувалися до бур’янів, що ростуть в камерах при 30 і 35 ° С. Раніше вчені з’ясували, що підвищена температура покращує ефективність деяких інгібіторів амінокислот; наприклад, ефективність гліфосату значно вище, коли амброзію звичайну (Ambrosia artemisiifolia) обприскують з полудня до 18:00. Точно так само соя Roundup Ready переміщала більше гліфосату в меристематичні тканини при 35 ° C, ніж при 15 ° C, що вказує на потенційно посилене пошкодження гліфосатом при більш високих температурах. Підвищення температури збільшувало в три рази ефективність мезотріону відносно дурнишника звичайного (Xanthium strumarium) і канатника Теофраста (Abutilon theophrastii).

Нагадаємо, що Ціни на цукор та олію піднялися майже вдвічі.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: