НОВИНИ

Виробництво олійних в Україні в 2024 р зросте за рахунок сої

14.03.2024 14:16
5

Соя залишається однією з найпривабливіших культур в ціновому плані для українських аграріїв, внаслідок чого в 2024 р. очікується збільшення посівної площі під даною культурою. Про це повідомляє АПК-Інформ, пише agronews.ua.

Згідно з опитуванням, проведеному у лютому-березні п.р., переважна більшість респондентів, що займаються вирощуванням сої, планує або залишити площі під соєю без змін (82% опитаних), або збільшити (16% опитаних). Збільшення відбуватиметься як за рахунок зменшення площ сівби під озимими, так і за рахунок соняшнику чи інших ярих культур..

Згідно з прогнозом, посівна площа під соєю в 2024 р. може зрости до 2,3 млн га (+19% до 2023 р.), що стане новим рекордом для галузі (поки що максимум для даної культури складав 2,2 млн га в 2015 р.). Виробництво соєвих бобів в Україні очікується теж на рекордному рівні і, за попередньою оцінкою, може досягнути 6 млн тонн (+17%).

В той же час, за даними АПК-Інформ, площа сівби під соняшником, найвірогідніше, суттєво не зміниться: більшість респондентів, які займаються вирощуванням даної олійної, планують залишити площі під нею без суттєвих змін (87% опитаних). А ті, що планують їх скоротити чи збільшити, в основному сповіщали, що це відбудеться за рахунок площі під ріпаком.

«Наша оцінка посівної площі під соняшником в 2024 р. поки що складає 5,8 млн га, що майже на рівні 2023 р. За сприятливих погодних умов урожай олійної може скласти 13,9 млн тонн (+1% до 2023 р.), що все ще поступається довоєнному показнику», – зазначають аналітики АПК-Інформ.

Посівна площа під ріпаком в 2024 р., найвірогідніше, скоротиться з причини “сухої” осені, внаслідок чого деяка частина аграріїв прийняла рішення відмовитись від сівби озимої олійної. Проте трохи більше половини опитаних АПК-Інформ сільгоспвиробників, які посіяли озимий ріпак восени 2023 р., повідомили, що посіви знаходяться в доброму або відмінному стані (51% опитаних). Ще близько 43% сповіщали про задовільний стан посівів олійної та лише 5% – про незадовільний стан.

Площа ярого ріпаку може зрости у 2024 р. до рекордного показника, враховуючи цінову привабливість даної олійної, але загальна посівна площа під озимим та ярим ріпаком, за попередньою оцінкою АПК-Інформ, скоротиться на 6%. Однак все одно цей показник залишиться досить високим у порівнянні з попередніми роками, склавши близько 1,4 млн га. Урожай даної олійної може скоротитися в 2024 р. на 9% – до 4,2 млн тонн.



Перегляди: 76
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: