ТЕХНОЛОГІЇ

Види резервуарів для зберігання пального та нафтопродуктів

04.03.2024 15:01

Необхідність в обладнанні підприємства резервуаром для пального виникає на промислових, логістичних, сільськогосподарських об’єктах. З урахуванням галузі, її особливостей, цілей експлуатації обладнання вибираюсь певний тип ємності. Широкий асортимент таких конструкцій запропонований в каталозі petroline.ua. Вибір моделі залежить від діючих на об’єкті вимог до об’єму зберігання нафтопродуктів, забезпечення високого рівня безпеки.

​Основні типи ємностей для палива

В залежності від технічних умов, специфіки підприємства, яке потребує обладнання резервуаром для пального, химічних та фізичних параметрів нафтопродуктів, використовування яких планується, пропонуются певні типи ємностей. Вони класифікуються за наступними ознаками:

  • матеріал виготовлення (металеві, пластикові, залізобетонні);
  • спосіб монтажу (наземний, підземний, напівпідземний, підводний);
  • формою (цілиндричні, сферичні, краплеподібні);
  • конструкція (випускаються одностінні для монтажу під землею та двохстінні наземні моделі).

Більшість представленних на ринку ємностей виготовлено из металу. Виробники використовують для таких цілей рулонний або листовий прокат. Високі експлуатаційні властивости можуть забезпечити конструкції з нелегованої або низьколегованої сталі.

Конструкція розробляється с урахуванням об’єма пального, на який воно розраховане. Для більшості об’єктів достатньо резервуару 1-500 м3. Такі ємности для палива обирають при проєктуванні складів. При необхідності їх розширюють в процесі експлуатації за рахунок додавання додаткового резервуару. Прикладом найбільш поширенної моделі такого обладнання може служити металева бочка https://petroline.ua/ru/metaleva-bochka-200l/ на 200 літрів.

​Принцип роботи

Незалежно від спеціфіки роботи об’єкта, вибранної конструкції та об’єму ємності для збереження рідкого палива особлива увага при її експлуатації приділяється питанням безпеки. Обов’язковим етапом проєктування та обслуговуванняя стає ведення технічної документації. В її стандартний перелік включено:

  • технічний паспорт об’єкта зі схемами захисту від статичної електрики, блискавки;
  • технологічні карти з обслуговування відповідні супровідні акти та розпорядження відносно необхідности ремонту чи заміни обладнання;
  • таблиці градуювання, в яких відображена залежність рівня рідкого палива від загальної ємності резервуару при умові, що температура зберігання підтримується в межах норми;
  • журнали обслуговування та експлуатації.

Безпека таких об’єктів забезпечується від точності проєктування, виконання усіх вимог, які стосуються правил ремонту, технічного обслуговування. З урахуванням особливостей підприємства спеціалісти обирають паливну конструкцію з певними характеристиками міцності, здатності витримувати вплив зовнішніх факторів.

Більшість резервуарів для зберігання дизельного палива, бензину, інших видів нафтопродуктів мають єдиний принцип роботи. Подача рідини в порожню ємність виконується знизу, швидкість її подачі залежить від властивостей суміші, характеристик моделі обладнання. Рівень заповненности контролюється автоматикою, яка перекриває подачу при необхідності.

Обладнання дозволяє виконувати операції по прийому, відпуску, ведення обліку материалів. Для реалізації таких задач ємності обладнуються системою вентиляції, клапанами для запуска повітря та відводу газоповітряної суміші. Для комфортного обслуговування в конструкцію включено систему люків, переходів, драбин, захисних огорож.


Перегляди: 28
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: