НОВИНИ

Втрати у сільському господарстві внаслідок війни перевищили $40 млрд

23.12.2022 16:12
vidshkoduvannya-za-nadani-zbitki

російське вторгнення завдало відчутного удару по аграрному сектору України. За підрахунками аналітиків KSE Агроцентру і Мінагрополітики, прямі збитки і непрямі втрати у сільському господарстві сумарно перевищили $40 млрд. Про це йдеться у матеріалі дослідника Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Романа Нейтера для Економічної правди, пише agronews.ua.

За оцінками Агроцентру KSE, у результаті російського вторгнення було знищено або викрадено 2,8 млн т зернових і 1,2 млн т олійних культур минулорічного врожаю загальною вартістю $1,87 млрд. 

Ще одна категорія пошкоджених активів — зерносховища. Загалом було пошкоджено або знищено потужностей для зберігання зерна сукупною місткістю 9,4 млн т.  Цей обсяг втрачених потужностей зберігання не враховує вцілілих зерносховищ, які придатні до функціонування, але залишаються недоступними через тимчасову окупацію. 

Орієнтовна вартість ремонту пошкоджень та заміни зерносховищ наближається до $1,1 млрд.

Значної шкоди також зазнає тваринництво, яке втрачає поголівʼя через обстріли та неможливість продовжувати якісний догляд за тваринами в районах активних бойових дій. Внаслідок російської агресії загинуло майже 400 тис. бджолосімей, 95 тис. кіз та овець, 212 тис. великої рогатої худоби, 507 тис. свиней та майже 11,7 млн птахів. 

Вартість втрачених сільськогосподарськими виробниками ресурсів тваринництва та бджільництва становить приблизно $362 млн.

Крім вже зазначених втрат, на постраждалих від війни територіях знищено понад 14,3 тис. га багаторічних насаджень, вартістю майже $349 млн.

Також окупанти знищували та привласнювали паливо, мінеральні добрива та засоби захисту рослин на $95 млн.

Отже, згідно з останніми розрахунками аналітиків KSE Агроцентр і Мінагрополітики, вартість пошкоджень, яких агросектор зазнав від агресії рф, становить $6,6 млрд. Ця сума складає 23% від усієї вартості активів українських господарств.

Також додається, що непрямі втрати агросектору від війни аналітики оцінили у значно більшу суму — $34,25 млрд. Недоотримані доходи агровиробників у понад п’ять разів перевищують розмір фізичної шкоди, яку завдав агресор. 



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: