ВАЖЛИВО

Всеукраїнська асоціація громад для відновлення України пропонує створити Фонд розвитку сільських територій

29.05.2022 13:23
062553925

Відновлення України після війни має передбачати модернізацію і розвиток. Саме тому державі потрібна дієва політика сільського розвитку та окремий фінансовий інструмент її реалізації – Фонд розвитку сільських територій. Це не лише нагальні потреби України, це й частина євроінтеграційних викликів.  Про це повідомляє пресслужба ВАГ, пише agronews.ua.

Чому? 

Політика сільського розвитку для України є критично важливою з багатьох причин:

  • Україна завжди була і залишається переважно сільською країною (понад 30% населення живе у сільських населених пунктах) з глибокими історичними традиціями сільського укладу життя;
  • війна різко поглиблює всі чинні проблеми українського села: безробіття, бідність, знелюднення, а занепад сіл загрожує продовольчій безпеці як кожної громади окремо, так і держави в цілому
  • Україна розпочинає прискорену євроінтеграцію, а у ЄС є дієва політика сільського розвитку та відповідні фінансові інструменти (у т.ч. для держав-кандидатів), і до цього нам потрібно бути готовими.

Однак політики сільського розвитку в Україні наразі фактично немає. Відсутні стратегічні та планувальні документи. Бракує навіть розуміння пріоритетності, цілей та змісту цієї політики. І головне – немає фінансового інструменту. 

Що робити?

Рамковими стратегіями (Національна економічна стратегія до 2030 року та Державна стратегія регіонального розвитку на 2021-2027 роки) передбачено утворення Фонду розвитку сільських територій та запровадження цілісної державної політики у сфері сільського господарства та розвитку села. Однак приписи цих стратегій станом на зараз не реалізовані. Хоча у Верховній Раді ще рік тому було зареєстровано відповідний законопроект (№5584 від 28.05.2021).

Всеукраїнська асоціація громад вважає, що при формуванні Національного плану відновлення України не можна випустити з уваги потребу у створенні цього критично важливого фінансового інструменту.

Саме тому ВАГ подала до робочої групи “Нова аграрна політика” пропозиції щодо утворення та налагодження діяльності Фонду розвитку сільських територій.

“Маємо сподівання, що до наших пропозицій дослухаються  і Фонд з’явиться вже у бюджеті 2023 року. Тоді ми зможемо нарешті перейти до реалізації системної державної політики з розвитку села”, – йдеться в повідомлені. 

До чого тут євроінтеграція?

Сільський розвиток є важливою частиною Спільної сільськогосподарської політики ЄС на 2021-2027 роки, серед цілей якої – зміцнення соціальної, екологічної та економічної стійкості сільських територій, покращення соціально-економічної структури та зайнятість у сільській місцевості. 

До того ж, євроінтеграція  може відкрити для України доступ до інструменту підтримки країн-кандидатів IPA, складовою якого є IPARD III – інструмент підтримки країн-кандидатів щодо розвитку сільських територій та сталого сільськогосподарського сектора.

Серед напрямів підтримки: розробка стратегій місцевого розвитку та розбудова соціального капіталу громад (підхід ЛІДЕР), інвестиції в інфраструктуру сільських громад, диверсифікація зайнятості (продукти з високою доданою вартістю, бджільництво, ремесла, сільський туризм тощо), підвищення спроможності місцевої влади, агроекологічні та кліматичні заходи.

Нагадаємо, Всеукраїнська асоціація громад провела дослідження щодо потреб громад під час війни.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: