ТЕХНОЛОГІЇ

Вплив фунгіцидів на рослини: переваги та ризики

18.04.2024 11:19

Досвідчені садівники та городники чудово знають, як складно отримати гарний урожай. Дуже часто порадіти плодам вкладеної в город або сад праці заважають різні захворювання рослин. Для їх захисту створено фунгіциди — спеціальні речовини, які блокують метаболічні процеси в клітинах грибів та інших патогенів, що спричиняють хвороби сільськогосподарських культур. Однак застосування цих засобів породжує безліч суперечок. Поки одні успішно використовують фунгіциди на присадибних ділянках, інші продовжують стверджувати, що їх застосування є небезпечним як для навколишнього середовища, так і для здоров’я людини. У статті ми постараємося розібратися, які переваги та ризики несе в собі використання цих речовин.

Переваги фунгіцидів

У сучасному сільському господарстві існує таке поняття, як профілактичне оброблення. Це означає, що фунгіциди застосовують до того, як виникають осередки захворювання. Такі дії на випередження виправдані тим, що в разі ураження сільськогосподарських культур тими чи іншими хворобами збитки для врожаю будуть набагато суттєвішими, ніж потенційна шкода від оброблення лікувальними препаратами.

Фунгіциди мають такі переваги:

  • демонструють високу ефективність щодо грибкових та інших патогенів;
  • швидко нейтралізують вогнища зараження та блокують поширення захворювань;
  • у разі дотримання правил застосування чинять мінімальний негативний вплив на рослини.

Лікувальні препарати не можна застосовувати безконтрольно та на власний розсуд. В інструкції до кожного складу виробник дає рекомендації щодо концентрації розчинів, періодичності оброблення та інших особливостей використання. Ці правила слід неухильно виконувати, щоб знизити негативні наслідки від застосування фунгіцидів.

Які ризики може мати використання фунгіцидів

Якщо порушувати рекомендації виробника, використовувати розчини з підвищеною концентрацією або виконувати оброблення несвоєчасно, це негативно позначиться на врожайності культур. Крім цього, виникає ризик забруднення ґрунту токсичними компонентами, які надалі потраплятимуть із землі в інші рослини, висаджені на ділянці.

Уникнути цих ризиків допомагає застосування щадних препаратів. Наприклад, фунгіциди системної дії демонструють високу ефективність навіть за низьких концентрацій, тому їхня витрата порівняно невелика. Сучасні препарати всмоктуються рослинами, але не накопичуються в бульбах і плодах, тому безпечні для здоров’я людини.

Під час оброблення сільськогосподарських або плодових культур фунгіцидами необхідно дотримуватися правил безпеки. Під час приготування розчину для обприскування потрібно стежити, щоб речовина не потрапляла на відкриту шкіру. Обприскування найкраще виконувати в захисному костюмі або одязі, що щільно прилягає до тіла, слід захищати обличчя маскою, а руки — рукавичками. Пакування від препаратів необхідно утилізувати так, щоб до них не мали доступ діти або домашні тварини.


Перегляди: 14
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: