ВАЖЛИВО

Ще одна область України просить визнати її зоною стихійного лиха через неврожай

08.09.2020 19:02
b88724c-posukha-ep

Аграріїв Вінниччини та обласна державна адміністрація планує ініціювати перед Кабінетом міністрів України визнання Вінницької області зоною стихійного лиха через неврожай. Про це повідомляє пресслужба Теплицької районної державної адміністрації Вінницької ОДА, пише agronews.ua.

«Відповідно інформації, наданої Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації, за даними виїзних обстежень, проведених фахівцями цього Департаменту спільно з керівниками господарств у Ямпільському, Могилів-Подільському, Бершадському, Теплицькому, Піщанському, Гайсинському, Чечельницькому, Чернівецькому, Шаргородському, Тростянецькому, Тульчинському та Оратівському районах, вегетація рослин кукурудзи та частково соняшнику практично припинилася», — йдеться в повідомленні.

Так, внаслідок тривалої посухи і спеки в більшості південних та багатьох центральних районах області кукурудза та соняшник перебувають у критичному стані.

Встановлено, що потенційна врожайність кукурудзи на площах які збереглися та сформували качан, перебуває в межах 17−22 ц/га, соняшнику — 8−13 ц/га. Під загрозою перебуває соя та цукровий буряк.

«Втрати врожаю зерна кукурудзи в поточному сезоні становитимуть до 40% від прогнозованого виробництва. На 25−30% нижче прогнозованого очікується також урожай решти культур пізньої групи (соя, соняшник, цукрові буряки)», — прогнозують експерти.

Зазначається, що критичні погодні умови поставили велику кількість дрібних та середніх фермерських господарств на межу банкрутства і ставлять під загрозу виконання ними договірних фінансових зобов’язань перед банківськими установами, постачальниками матеріально-технічних засобів виробництва та власниками земельних ділянок (паїв).

«Враховуючи вищевикладене, а також беручи до уваги неодноразові звернення громадських організацій та аграріїв Вінниччини, обласна державна адміністрація планує ініціювати перед Кабінетом міністрів України визнання Вінницької області зоною стихійного лиха, що дасть можливість пролонгації банківських та товарних кредитів для господарств які знаходяться у вказаній зоні», — додали у адміністрації.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: