НОВИНИ

Війна пришвидшує зміну клімату: озвучено жахливі наслідки

24.10.2022 14:17
land-fire-8776

Відбудова інфраструктури України створить ще 79 млн метричних тонн вуглекислого газу. Про це повідомляє Ecopolitic із посиланням на публікацію в Washington Post, пише agronews.ua.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що російська агресія спричинила 31 млн т викидів парникових газів, що завдало клімату шкоди. Також рф намагається  легітимізувати анексію Криму та інших регіонів України, включивши викиди цих територій у свій щорічний звіт для ООН про викиди парникових газів.

У матеріалі зазначили, що реконструкція інфраструктури та будівель, зруйнованих війною, призведе до додаткових 79 млн метричних тонн вуглекислого газу, що аналогічно щорічним викидам Греції. 

Руслан Стрілець підкреслив, що війна завдала збитків навколишньому середовищу приблизно на $35 млрд, і ця сума зростає щогодини.

Він зазначив, що раніше в ООН лунали заклики до України не політизувати питання боротьби зі зміною клімату, але після початку широкомасштабної війни загроза безпеці всієї Європи з боку рф змусила авторів таких закликів змінити свою позицію.

В матеріалі зазначили, що Україна включає у свою щорічну звітність оцінку викидів з території Криму і добилася, щоб у всіх документах ООН поруч з інформацією з рф стояла примітка про резолюцію ООН, яка визнає, що Крим — це Україна. 

У листопаді відбудеться Конференція ООН зі зміни клімату 2022 року (СОР27), на якій будуть обговорюватися питання зменшення світових викидів парникових газів. Норвезька кліматична чиновниця Маріанна Карлсен, яка з 2019 року очолює орган ООН, що відповідає за числовий збір і підрахунок викидів, припустила, що під час конференції вирішення питань між Україною та росією буде відкладене.

«Перспективи вирішення є нереалістичними з огляду на поточні обставини», — сказала вона.

В матеріалі також наголошується, що на голосуванні Генасамблеї ООН абсолютна більшість (143 країни світу) засудила незаконну анексію рф тимчасово окупованих територій та вирішила надати Україні необхідну підтримку.

«Боротьба за викиди в Криму — не єдиний геополітичний конфлікт, який потрапив у технічний світ переговорів про клімат, але це рідкісний випадок, коли суперники змагаються за те, щоб привласнити собі заслугу в чомусь шкідливому», — йдеться в матеріалі. 



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: