НОВИНИ

Відправляють партіями за кордон: скільки коштує мед

14.10.2019 15:23
foto-newsyouinfo_rect_6d38ac665df9ae254f502efe9f021590

Незважаючи на поганий сезон, ціни поки незмінні. Цього року вітчизняні пасічники недорахувалися половину меду. За таких умов мед мав би зрости в ціні, але реальність чомусь інша, пише ТСН.

На початку сезону кілограм меду оптом з пасіки коштував 35 гривень. Зараз ціни вже пробили дно: оптовики купують по 32 гривні.

Оптовики раді б влаштувати пасічникам солодке життя, але нарікають на курс долара і кризу медової галузі в світі.

“Український мед гуртовими партіями їде за кордон. Утім, за останні два роки нас серйозно посунули в рейтингу експортерів. Зараз ми вже пяті. Нас посунула Індія. Вона практично викорінила нас з американського ринку”, – каже оптовик.

“На світовому ринку домінують китайці, а отже наша ціна не може бути вищою ніж пропонують китайці”, – пояснив президент українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітца.

Стабільним ринком для українського меду залишається Європа, але й там нюанси. Європейці хочуть їсти свій, а до України ставляться, як до країн третього світу. Натомість європейський продукт купують більше. Такий мед, приміром, в Німеччині коштує три євро або ж 80 гривень за баночку. Такий же об’єм в нашому супермаркеті – лише 30-40 гривень. Преміальний мед там вартує 150 гривням, аналогічний у нас наполовину дешевший.

Незважаючи на поганий сезон, ціни поки незмінні. Медові апетити українців здебільшого тамують не супермаркети, а приватники, яких не порахувати. Експерти кажуть,що 90% українських пасічників працюють нелегально, бо вони ніде не зареєстровані.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: