ВАЖЛИВО

Верховна Рада прийняла закон, який реформує річковий транспорт України

03.12.2020 13:32
52_main

Сьогодні, 3 грудня 2020 року, Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроект 1182-1-д “Про внутрішній водний транспорт”. Цей Закон дає старт реформі річкових перевезень в Україні, перетворюючи річку Дніпро на потужну транспортну артерію. Відповідне рішення підтримали 276 депутатів. Про це повідомляє Урядовий портал, пише agronews.ua.

“Завдяки реалізації цього закону ми зможемо відродити найбільш дешевий та екологічний спосіб доставки вантажів – річкові перевезення та створити ефективну річкову логістику. Це, у свою чергу, дозволить збільшити вантажопотік до 30 млн тонн на рік та економічним ефектом для держави до 13-16 млрд грн щороку”, – прокоментував схвалення законопроекту Міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Відновлення ефективних внутрішніх водних шляхів – також одне з першочергових завдань, поставлених Президентом, та зобов’язань України в рамках євроінтеграційних процесів для вступу в ЄС. Законопроект про внутрішній водний транспорт включає імплементаційні норми 5-х основних європейських директив та покликаний привести українське законодавство у відповідність до європейського.

“Окрім всього, закон має покращити конкуренцію на ринку, збільшити інвестиції завдяки рівним умовам і прозорим правилам та створити нові робочі місця для людей. Перехід частини вантажу з автошляхів на річку допоможе значно розвантажити дороги і зменшити витрати на їх ремонт. Для прикладу, 1 млн тонн вантажів, перевезених річкою і перенаправлених з наземного транспорту, зменшує витрати на ремонт доріг на 1 млрд грн протягом 4 років”, – зауважив Владислав Криклій.

За словами Міністра, новий закон дозволить використовувати потужності Дніпра не на 10%, як зараз, а на повну, як це було ще в часи Київської Русі, коли існував славнозвісний шлях “із варяг у греки”. Також він започатковує створення Державного фонду розвитку внутрішніх водних шляхів, необхідного для забезпечення належного технічного стану судноплавних шлюзів на Дніпрі та можливості підвищення пропускної спроможності річки. Це, у свою чергу, забезпечить розвиток пасажирських перевезень, у тому числі міжнародних.

Крім цього, прийняття закону сприятиме:

-стимулюванню суднобудування та відновленню українських підприємств;

-лібералізації ринку, допускаючи судна під іноземним прапором, що стимулюватиме міжнародну торгівлю;

-проведенню дерегуляції галузі шляхом запровадження безкоштовного проходження шлюзів та часткового звільнення суден внутрішнього плавання від зборів у морських портах;

-спрощенню адміністративних процедур при реєстрації суден та видачі кваліфікаційних документів тощо.

Раніше, 24 квітня Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект 1182-1-д “Про внутрішній водний транспорт”. Відповідне рішення підтримали 243 народних депутатів.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: