ВАЖЛИВО

Величезний надлишок свиней може зруйнувати свинарство ЄС та України

01.12.2020 16:32
222360

У свинарстві ЄС настає велика криза. Через заборони ввезення свинини до азійських країн з Німеччини та з декількох данських м’ясокомбінатів, значно зменшився забій свиней, а надлишок свиней, що переростають продовжує накопичуватися на свинокомплексах. Із-за зменшення експорту, внутрішній попит країн ЄС не здатний покрити пропозицію свинокомплексів та м’ясокомбінатів ЄС. Про це повідомляє agronews.ua.

Через швидке зниження цін, у кількох країнах-членах ЄС вже розпочалося скорочення частини поголів’я свиноматок. Зараз німецька свинина переважно постачається на єдиний ринок ЄС, що відбулось після втрати доступу до основних азійських ринків, таких як Китай, Японія, Південна Корея, Філіппіни. Африканська чума свиней (АЧС) у Німеччині здатна вплинути і на Україну. Тут варто згадати, що поширення АЧС у Західній Європі відбувалося останні 5 років, коли в Україні набув поширення нелегальний ринок свиней інфікованих АЧС. Практика продажу інфікованих свиней в Україні, без оголошення карантину, триває і понині. Причина цього – відсутність компенсацій свинокомплексом у випадку АЧС вже понад 8 років. Тепер і внутрішній ринок України знаходиться під впливом надлишку дешевої свинини з ЄС.

“Другого вересня, до АЧС, німецька забійна ціна становила 1,47 €/кг туші. Минулого тижня німецька забійна ціна становила 1,19 €/кг. Також труднощі на ринку забою можна побачити і в данських цінах на поросят. Ціна на PRRS позитивних поросят масою 60 фунтів (27 кг) за останні 52 тижні була в середньому 436 крон (€ 58,5), минулого тижня вона вже була 144 крони (€ 19,35). Ми очікуємо ліквідацію свиноматок в європейському стаді протягом найближчих місяців через коронавірус, німецько-азіатський експортний ринок та подорожчання кормів. Ці причини призводять до того, що виробники кидають усе, оскільки ціна на свиней вже нижча від їх собівартості”, – прокоментував Джим Лонг, президент та генеральний директор Genesus Inc. 

Іспанія та Франція тримають ціни на свиней на рівні до спалаху АЧС в Німеччині.

Крім того, міністр сільського господарства Німеччини Джулія Клоккнер закликала бійні та м’ясокомбінати працювати у вихідні та святкові дні, щоб вирішити проблему з тваринами, що переросли на фермах під час кризи АЧС та коронавірусу.

За оцінками м’ясної галузі, 590 000 тварин чекають на забій у Німеччині. Державні субсидії на зберігання нереалізованого м’яса є одним із варіантів вирішення проблеми, але виплати плануються не відразу.

“Ситуація загострилася через пов’язані з карантинними обмеженнями, зменшення забійної потужності у всьому ЄС”, – сказала Клоккнер на онлайн-зустрічі фермерських асоціацій.

Німеччина посилила правила праці та охорони здоров’я на бійнях та м’ясокомбінатах після спалахів COVID-19.

Сільськогосподарські асоціації скаржаться на зменшення забійних можливостей і що свиней доводиться тримати довше на фермах, хоча вони готові до продажу. Надмірна пропозиція спричиняє падіння цін.

Заборони на ввезення німецької свинини, введені Китаєм та іншими країнами після виявлення АЧС у Німеччині, також призвели до зниження цін.

“Ціни також зазнають тиску в сусідніх з Німеччиною країнах, особливо в Бельгії, Нідерландах та Данії, оскільки втрата Німеччиною експорту третіх країн є тягарем для всього внутрішнього ринку (ЄС)”, – сказала Клоккнер.

Уряд прагне збільшити забійні можливості та стабілізувати ринок до середини січня.

Низька ціна в ЄС на кондиційну свинину 1,19 €/кг, та 0,9 €/кг на напівтуші свиноматок і свиней, які переросли – загроза і для свинарств України. При вищих на 40% витратах кормів в собівартості свиней в Україні, на фоні подорожчання кормів на 50%, свинокомплекси з високою собівартістю програють свинині з ЄС. Єдине рішення – контроль і зниження собівартості вирощування свиней в Україні. 


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: