НОВИНИ

Вчені знайшли ген у пшениці, що закриє питання світового голоду

12.01.2023 18:11
колосок-руки

Пшениця, попри її критичне значення для прогодування світу, виявилася найважчою для вивчення з усіх основних культур через складність і розмір її геному. У господарствах вирощують дві основні форми пшениці: макаронну та хлібну. Разом вони відіграють вирішальну роль у раціоні приблизно 4,5 мільярда людей, зазначив професор Грем Мур, генетик пшениці та директор Центру Джона Іннеса, одного з провідних дослідницьких інститутів рослинництва в світі, передає amp.theguardian, пише agronews.ua.

З них близько 2,5 мільярдів у 89 країнах залежать від пшениці для щоденного харчування, тож ви бачите, наскільки ця культура життєво важлива для світу, — додав він.

Цей ген був відомий як “святий Грааль” генетиків пшениці. Пшениця, попри її критичне значення для прогодування світу, виявилася найважчою для вивчення з усіх основних культур через складність і розмір її геному. Звідси важливість пошуку гена, який був причиною цієї проблеми.

Вчені досягли успіху в полюванні за “святим Граалем”. Вони ідентифікували ключовий ген, назвали Zip4.5B і створили його мутантну версію, яка дозволяє гену виконувати свою основну функцію — дозволяти хромосомам пшениці правильно спаровуватися та підтримувати врожайність. Проте йому не вистачає здатності блокувати створення нових варіантів із атрибутами з диких трав.

Ключовим інструментом у цій роботі було редагування генів, яке дозволило нам внести точні зміни в ДНК пшениці. Інакше ми б досі боролися з цим. Це змінило все, — зазначив Мур.

Вчені виявили, що існує щонайменше 50 різних версій Zip4.5B. “Зараз ми збираємося перевірити їх на різних сортах пшениці, які ми створили”, додав він.

Потім їх вирощуватимуть в Іспанії, на землі поблизу Кордови, щоб побачити, наскільки добре вони впораються. Мета полягатиме в тому, щоб визначити, які сорти найкраще витримають високі температури, які наші фермери відчують у найближчі десятиліття, — резюмував професор.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: