НОВИНИ

Вчені створили м’ясо із соняшника

06.09.2022 17:12
aed49df774ea479393edcfbff247ab30

Фінсько-німецький проєкт, що фінансується Європейським інститутом інновацій і технологій (EIT-Food) взявся перетворити соняшникову макуху на альтернативу м’ясу. Про це повідомляє newfood.media, пише agronews.ua.

Макуха — це відходи, що лишаються після віджиму олії з ядра соняшнику.

Оскільки соняшник є третім за величиною джерелом насіння олійних культур у світі, щорічно виробляється значна кількість соняшникової макухи – понад 19 млн т.

Здебільшого макуха переробляється на корм худобі або викидається. Однак макуха є багатим на білок інгредієнтом, який, на думку дослідників, може бути перероблений на поживну та смачну їжу.

Науково-дослідний проект під назвою Taste2Meat очолює професор Неслі Созер із Центру технічних досліджень Фінляндії VTT.

«Taste2Meat робить внесок у безвідходну та екологічно чисту харчову систему шляхом розробки як гібридних (поєднання м’яса та рослинного білку), так і виключно рослинних альтернатив м’ясу для європейських споживачів», — пояснив він.

У поєднанні з білками гороху та ріпаку дослідники планують розробити альтернативи рослинному м’ясу з бажаним органолептичним профілем.

Їх ключова аудиторія – споживачі-флекситаристи.

Ще одна мета проекту – переконатися, що споживачі охоче спробують такий продукт. 

«Це відіграє ключову роль у розробці реальних бізнес-кейсів навколо м’ясних альтернатив, — пояснив Созер. — Сенсорні властивості, такі як смак і консистенція є найвпливовішими показниками сприйняття альтернативного м’яса».


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: