НОВИНИ

Вчені навчилися перетворювати вуглекислий газ на їжу

10.05.2023 19:19
45237.php_

Дослідники з Мюнхенського технічного університету (TUM) успішно розробили метод синтетичного виробництва харчового білка з використанням типу штучного фотосинтезу. Про це повідомляє НВ, пише agronews.ua.

Групі під керівництвом професора Фолькера Зібера з Університету Університету Університету Нью-Йорка в Штраубінгу з біотехнології та сталого розвитку (TUMCS) вдалося отримати амінокислоту L-аланін, важливий будівельний блок білків, зі шкідливого для довкілля газу CO2.

Непрямий біотехнологічний процес включає метанол як проміжний продукт.

Досі білок для корму для тварин зазвичай виробляли в південній півкулі, що вимагало великих сільськогосподарських площ і мало негативні наслідки для біорізноманіття.

Професор Сібер, професор хімії біогенних ресурсів ТУМ, пояснює: «Порівняно з вирощуванням рослин, цей метод вимагає набагато менше місця для створення тієї ж кількості L-аланіну, коли використовувана енергія надходить від сонячних або вітряних джерел енергії. Більш ефективне використання простору означає, що свого роду штучний фотосинтез можна використовувати для виробництва тієї ж кількості продуктів харчування на значно меншій кількості акрів. Це прокладає шлях до меншого екологічного сліду в сільському господарстві».

Виробництво L-аланіну — це тільки перший крок учених. «Ми також хочемо виробляти інші амінокислоти з CO2 з використанням поновлюваних джерел енергії та ще більше підвищувати ефективність процесу реалізації», — каже співавторка Вівіан Віллерс.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: