АНАЛІТИКА

В Україні зростають ціни на амарант

23.03.2024 08:10
amarant

Розвиток амарантової галузі України спрямовує національне виробництво до світового лідерства у цій галузі. У середньому на ринку амаранту ціна щороку зростає майже на 12%. Для порівняння на рис, пшеницю та кукурудзу — максимум на 6%. Про це розповів голова Асоціації виробників амаранту Олександр Дуда, передає Суспільне, пише agronews.ua.

Унікальність цієї культури полягає в тому, що використовується і насіння рослини, і його листки.

За словами Олександра Дуди, в Україні існує декілька ланцюгів переробки амарантів. Первинне: виробництво олії, борошна, пластівців, шліфованої крупи.

«Також — це виробництво макаронних виробів, кондитерських виробів, косметичних засобів, фармацевтичних препаратів. У нас наразі в портфелі понад 90 продуктів з амаранту. Частина із них експортується, наприклад, олія, товарне насіння амаранту, борошно. Ми сподіваємося, що найближчим часом ми зможемо експортувати всю лінійку амарантових продуктів», — пояснив аграрій.

За словами Олександра Дуди, у 2024 році ціна на амарант становить 30 тисяч гривень за тонну, на органічний 50 тис. грн/т.

«В Україні є господарство, що і два, і три, і чотири роки поспіль його вирощують, і налаштовані це продовжувати й надалі. Ми зараз працюємо з новими фермерами, з новими потенційними вирощувачами амаранту, тому сподіваємось, в цьому році буде певний, значний прогрес відносно валового збору амаранту, і ми зможемо задовольнити ті потреби, які зараз є на товари з амаранту», — пояснив Олександр Дуда.

Він також додав, що серед лідерів із вирощування амаранту — Дніпропетровська та Кіровоградська області.



Перегляди: 2337
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: