ВАЖЛИВО

В Україні зросли ціни на землю

17.04.2024 07:02
9

Допуск юридичних осіб на ринок землі в Україні, який дозволений з початку 2024 року, вже призвів до зростання цін на земельні ділянки. Про це повідомляє Апостроф, пише agronews.ua.

Як відомо, цього року в Україні розпочався другий етап земельної реформи, і тепер до ринку землі допущені юридичні особи, а максимальний розмір ділянки, якою може володіти одна особа, збільшено в 100 разів – зі 100 гектарів до 10 тисяч гектарів.

Дозвіл юрособам купувати землю вже впливає на ринок. За даними “KSE Агроцентр”, на початку нинішнього року вартість землі зросла на 13,3% і склала в середньому 41,6 тисячі гривень за гектар, що є найбільш різким ціновим стрибком за весь час роботи земельного ринку в Україні з 1 липня 2021 року.

“Причому ми бачимо, що після значного збільшення в січні ціна не відкотилася назад і в лютому залишилася на тому ж рівні. Це говорить про те, що на ринку дійсно відбулися системні зміни, пов’язані з приходом на нього юридичних осіб. Також ми бачимо збільшення площі землі, що знаходиться в обігу, на 50-60% порівняно з тим же періодом минулого року”, – сказав в коментарі для “Апострофа” аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер.

Також, за словами експерта, частка угод купівлі-продажу землі, які укладають юридичні особи, досить швидко зростає. Якщо в січні на них припадало близько 10% від загальної кількості, то в лютому – уже 15-16%.

Все це бентежить простих фермерів, які побоюються, що в недалекому майбутньому великі агрохолдинги скуплять всю землю.

Цей процес може активізуватися після закінчення військових дій.



Перегляди: 6885
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: