ВАЖЛИВО

В Україні зернотрейдерам держава не відшкодовує ПДВ

29.12.2022 13:01
yak-virishuyetsya-pitannya-pdv-ta-povernennya-valyuti-v-ukrajinu

Одна з найважливіших проблем агросектору України, яка потребує втручання на державному рівні – це відшкодування ПДВ.  Про це в інтерв’ю для agronews.ua. розповів керівник групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян.

 

«Сьогодні трейд має дуже серйозну проблему: держава не відшкодовує ПДВ. Тільки наша компанія «Прометей» має сотні мільйонів на відшкодування понад рік, ще з довоєнних часів. Ми смиренно чекаємо, але це терпіння може закінчитися, бо зараз ПДВ відшкодовують вибірково, та ще й незрозуміло за якими критеріями», – розповідає Гороян.

Він додав, що таке вже було раніше, за часів Януковича, коли задля відшкодування ПДВ приносили «валізи».

«Однак компанія «Прометей» має свої принципи: ми ніколи нікому жодних хабарів не давали за відшкодування ПДВ, тому що це повністю позбавляло б нас конкурентоспроможності. Наші принципи набагато важливіші за гроші. У нас не повинно виникати таких ситуацій, коли комусь вибірково відшкодовують за якісь «блага», а комусь – ні», – переконаний Рафаель Гороян.

На думку керівника компанії, нині найбільше потерпають саме великі агрохолдинги, та й майбутня фінансова криза може бути набагато страшнішою за попередню, що сталася в 2008 році.

«Кредитні портфелі важкі та великі. Інвестиції теж чималі. Товари вони (агрохолдинги – ред.) не можуть вивозити, відсоток – не можуть гасити. До того ж банки дуже часто поводяться непорядно та агресивно.», – розповідає він.

Непорозуміння банків та агровиробників трапляються доволі часто. Здебільшого банки перебувають за кордоном. Або ж це українські банки, а власник нині знаходиться за кордоном. А коли ти живеш не в Україні, ти не відчуваєш ситуацію, тому рішення банків доволі часто виглядають не завжди правильними.

«Дякувати Богу, Україна перетнула фінансову кризу в 2008 році. Вона навчила банки розуміти те, як слід берегти бізнес та домовлятися з ним. Зараз настала друга серйозна криза. Вона може стати навіть гіршою, ніж 2008-го. І банки, в принципі, пам’ятаючи попередню, вже усвідомлюють, що бізнес треба берегти сьогодні, щоб заробити з ним в перспективі», – резюмує керівник групи компаній «Прометей».

Читайте такожНайближчі два роки стануть вирішальними для агросектору України, – Рафаель Гороян


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: