ВАЖЛИВО

В Україні запускають нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни

12.06.2022 09:07
загружено

Уряд запускає нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни, допоможе вітчизняній економіці вистояти та стане фундаментом для повоєнного відновлення. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну, передає Укрінформ, пише  agronews.ua.

«Уряд на доручення Президента України запускає нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни, допоможе нашій економіці вистояти та стане фундаментом для післявоєнного відновлення. Всього це 8 програм», – сказав очільник Кабміну.

Зокрема, він поінформував про 6 програм безповоротної грантової підтримки малого й середнього бізнесу. За його словами, перша інціатива – це мікрогранти на створення власного бізнесу, в межах якої держава надасть безповоротні витрати для створення тисяч нових мікробізнесів. Також можна взяти пільговий кредит у межах «5-7-9». Заявки будуть подаватися через Дію.

Друга програма, зазначив Шмигаль, – це безповоротні гранти на розвиток переробних підприємств. Мова також йде й про аграрну переробку. Грант можна буде витратити, зокрема, на придбання обладнання.

Як зауважив глава уряду, програма в агросекторі стосуватиметься часткової компенсації вартості теплиць. Зокрема, буде надаватись безповоротний грант на проєкт модульної теплиці розміром 2 гектари. Заявка також подається через Дію. Передбачається будівництво до 3-х тисяч таких теплиць.

У межах четвертої програми, за словами прем’єр-міністра, передбачаються гранти на висадку нових фруктових і ягідних садів. Перші очікування від проєкту – висадження нових садів загалом на площах до 10 тисяч гектарів.

Ще одна ініціатива стосується ІТ-сфери, зазначив Шмигаль. Передбачається, що Український фонд стартапів буде викуповувати частку у новостворених компаній. Цільова аудиторія програми — це ІТ-підприємці-початківці, які мають ідею створення стартапу та шукають фінансування на стадію створення тестової моделі. Гроші можна направляти лише на розвиток, найом співробітників, підготовку моделі та початкове фінансування. Бюджет програми на рік — 10 млрд грн. Пріоритет надаватиметься компаніям, які орієнтуються на експорт.

Шоста програма також пов’язана з ІТ. В її межах, українці, які бажають здобути кваліфікацію junior developer або графічний дизайнер, або іншу технічну спеціальність, матимуть змогу отримати грант, який можна буде витратити на навчання на ІТ-курсах. Держава направить фінансування для 60 тисяч українців, які зможуть після цього знайти роботу в цій сфері, зауважив глава уряду.

«Загалом ці шість грантових програм можуть стати справжнім драйвером зростання для економіки. Це ставка на малий і середній бізнес. Це мотивація для людей залишатися і працювати в Україні. Працювати задля нашої перемоги зараз, а також для розбудови сильної України в майбутньому», – наголосив Прем’єр-міністр.

Також найголовніші економічні новини читайте за посиланням.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: