НОВИНИ

В Україні заборонили мобілізувати чоловіків: деталі

12.05.2023 12:12
b67d6b33aa1e92e96add7f20bc66e5e6

В Україні заборонили мобілізувати чоловіків віком до 27 років. Адвокат Ростислав Кравець заявив, що наймолодшим українцям можна не переживати через призов до ЗСУ. Про це повідомляє biz.today.ua, пише agronews.ua.

Військовий стан та мобілізацію продовжили в Україні ще на три місяці. Вони діятимуть у державі щонайменше до 18 серпня. Стало відомо, кому навіть за таких умов не повинні вручати повістки у військкомати. Йдеться про чоловіків віком від 18 до 27 років.

“Якщо ви не досягли 27 років, вам взагалі переживати нема за що. І взагалі влаштовувати якісь бійки, розбірки, доводити нічого. Хочуть вручити повістку – будь ласка, нехай вручають”, – пояснив правозахисник на своєму каналі на YouTube.

За словами юриста, особи віком до 27 років, які не служили, можуть оскаржити вручення повісток. Справа в тому, що у воєнний період в Україні скасовано термінову службу. Громадяни цієї категорії можуть бути призвані до армії лише добровільно – за своєю згодою, а не з примусу.

Українців не повинні змушувати проходити ВЛК

Кравець також наголосив, що в Україні не передбачено проходження медичної комісії.

Якщо представники територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки незаконно затримали чоловіка та доставили до себе, позбавили волі та змусили проходити ВВК поза законом, у них немає права на порушення кримінальних справ чи складання відповідних протоколів.

“Якщо вони хочуть – будь ласка, нехай порушують кримінальну справу, викликають поліцію, яка складе протокол, що вас викрали спочатку, а потім уже складатиме протокол про те, що ви щось там не хочете робити. І тільки таким чином ми можемо все разом змусити представників центру комплектації поводитися ввічливо і в рамках чинного закону”, – наголосив адвокат.

При цьому військовозобов’язаним громадянам не можна уникати отримання повісток. За це вони можуть одержати штрафи або бути притягнуті до кримінальної відповідальності.



Перегляди: 27
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: