НОВИНИ

В Україні виникла жорстка нестача популярного фрукту

28.06.2023 13:25
x5rKj4rEukLwUqOZCW_DG3RZ2NO14IZ7s.jpg.pagespeed.ic.1KAJ57PEk4

В Україні фіксують рекордно низький запас яблук. Цей популярний продукт майже закінчився у сховищах. Відтак його вартість зараз ніяк не може бути низькою. Ціни на яблука залишатимуться високими аж до нового врожаю. Про це розповів керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій, пише agronews.ua.

Торік у сховища був закладений рекордно низький обсяг яблук. Принаймні за останні 10, а то й більше років Володимир Гуржій не пригадує, щоб в Україні закладали на зиму настільки мало цього популярного фрукту, як торік.

Про те, що навесні та на початку літа будуть проблеми з насиченням ринку яблуками, виробники попереджали ще торік восени, каже експерт. Вже тоді вони бачили, що обсяг яблук, закладених на зимове зберігання, не задовольнить внутрішнього попиту.

“Від досвідчених і мною поважних виробників я чув про такі прогнози ще восени 2022 року. Тенденції вже тоді були очевидними, базуючись на рівень закладання яблук на тривале зберігання. Навесні навіть експортні сорти продавались чудово і в Україні!”, – каже топ-менеджер USPA Fruit. 

Так і сталося, як прогнозували виробники. Навесні запаси яблук у сховищах почали катастрофічно швидко міліти, а відтак поповзли вгору ціни на цей фрукт у торговій мережі. Ціни на яблука зросли втричі, а подекуди й у чотири рази. Причому в реалізацію ідуть будь-які фрукти, навіть такі, що в кращі роки ніхто би не став брати.

“Продається все: будь-якого сорту, калібру та якості. У зв’язку зі зростанням відпускних цін у 2–3 рази, що зумовлено рекордно низькими залишками, основним сегментом збуту яблук є продаж на внутрішньому ринку до торгових мереж, які запропонують найвигідніші умови”, – каже керівник компанії.

Очевидно, така тенденція зберігатиметься, аж доки на ринок не підуть яблука нового врожаю. Але до того часу всі запаси зі сховищ поспродують, і яблучні полиці спорожніють.



Перегляди: 26
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: