ВАЖЛИВО

В Україні викуп земель постійного  користування став неможливим

06.04.2023 10:07
cultivated-field-sunset-920x613

Всеукраїнський Конгрес Фермерів звернувся до найвищого керівництва держави та представників  Європейського Союзу у Верховній Раді  з аграрних питань з приводу обмеження прав фермерів передавати в користуватися землю до повного розрахунку за договором купівлі-продажу. Про це повідомляє пресслужба спілки, пише agronews.ua.

Земельна реформа поступово витісняє фермерські господарства з ринку. Тоді коли однією з основних умов вступу до ЄС є розвиток сільських територій, Законодавство України створює для фермерських господарств нові і нові перепони, які обмежують їх розвиток, виснажують їх фінансово, ставлять під загрозу їх існування та продовольчу безпеку країни загалом. 

ГО «Всеукраїнський Конгрес Фермерів» протягом останнього часу систематично отримує звернення від фермермерських господарств з проханням посприяти вирішенню складної ситуації, пов’язаної із забороною користуватися земельними ділянками, які вони придбали в розстрочку на 10 років.

Нагадаємо, що у 2021 році було ініційовано відкриття ринку землі і фермери отримали можливість викупити в розстрочку земельні ділянки, що були в їх постійному користуванні. Відповідно до п. 6-1 Перехідних положень Земельного кодексу України,  право власності мало переходити до покупця після сплати першого платежу. 

Але згідно з новою редакцією пункт 6-1 Розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України, фермери не можуть передавати у користування куплені земельні ділянки до повного погашення тіла кредиту, більше того, почав нараховуватись індекс інфляції.

Приймаючи рішення про викуп, фермери як засновники свого фермерського господарства, розраховували на можливість користуватися земельною ділянкою, що куплена з розстроченням платежу їх фермерським господарством як юридичною особою. Новації ж земельного законодавства змінюють усталений правопорядок та економіку підприємства, нівелюючи саму мету викупу земельної ділянки, оскільки не дозволяє провести реєстрацію права користування земельною ділянкою, чого наразі вимагає податкова для обліку земельної ділянки у складі активу фермерського господарства. 

Враховуючи той факт, що земля для фермерів – це єдине джерело прибутку, обмеживши їх права доступу до неї, держава фактично залишає їх без грошей. А інфляційне нарахування, яке пропонується новою редакцією, може призвести до банкрутства підприємства та  втрати як фінансового, так і земельного ресурсу.

Для прикладу, у 2022 рік індекс інфляції становить 126,6 %. Член фермерського господарства, який придбав в розстрочку земельну ділянку площею 30 га, нормативна грошова оцінка якої один мільйон гривень гривень, відповідно за 30 га заплатить 33 000,00 гривень. Якщо індекс інфляції, наприклад, кожного року залишатиметься незмінним – 126,6%, то вартість 1 га земельної ділянки на 10-ий рік становитиме 275 685,00 гривень, що майже у 9 разів перевищує початку.

Вказані зміни викликали обурення серед представників фермерських господарств, тому що наразі фермерські господарства й так фактично перебувають на межі виживання через збиткові ціни на зерно, високі ціни на насіння, паливні матеріали, добрива. Крім того, на території України діє режим воєнного стану, деякі території піддаються систематичним обстрілам ворогом, більшість земель засмічені вибухонебезпечними предметами або заміновані, а тому фермери не знають, як відбуватиметься посівна кампанія, збір врожаю, і на скільки збільшиться інфляція.

ВКФ вважає , що існуючі законодавчі прогалини призведуть до того, що фермерські господарства можуть перестати існувати взагалі як вид організаційно-правової форми господарювання на території України, що поставить під загрозу існування більшості сіл, перспективи розвитку сільських територій та продовольчу безпеку країни загалом. 



Перегляди: 37
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: