НОВИНИ

В Україні у 2024 р злетять ціни на шоколад і цукерки

04.04.2024 09:04
1

Світові ціни на какао-боби перевищили позначку 10 тисяч доларів за тонну, встановивши черговий рекорд. Ринок сколихнув поганий урожай у ключових західноафриканських виробників, що призвів не тільки до зростання ціни, але й до відчутного дефіциту какао-бобів. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

Вищі витрати на какао-продукти — це погані новини не тільки для виробників шоколаду, які втрачають свої прибутки, але й для споживачів, адже компанії закладають додаткові витрати у вартість своєї продукції. Тож, шанси на суттєве подорожчання шоколаду та цукерок дедалі вищі. Чи є зростання вартості какао-бобів тимчасовим та як нові світові ціни позначаться на українському ринку солодощів?

В останній тиждень березня найактивніші ф’ючерси на какао підскочили на 4,5% до $10080 за тонну в Нью-Йорку. І хоча потім вони знизилися до $9 622, за даними Bloomberg, цього року ф’ючерси на какао в Лондоні та Нью-Йорку зросли більш ніж удвічі.

Експерти пояснюють, що це відбулося після новин про проблеми з фінансуванням у Гані, яка є другим за величиною виробником какао-бобів у світі. Річ у тому, що Рада з виробництва какао Гани покладається на іноземне фінансування, щоб платити фермерам, які вирощують какао. Але незабаром країна може втратити доступ до ключового фінансового механізму через кризу врожаю.

Президент Асоціації “Укркондпром” Олександр Балдинюк звертає увагу, що зростання цін навряд чи є тимчасовим, бо це велика системна проблема.

“Довгий час на какао-боби трималися низькі ціни, тому сфера не привертала увагу інвесторів, — зазначив експерт. — Вирощування какао-бобів, що локалізоване у трьох країнах Африки (Кот-дʼІвуар, Гана та Нігерія), скорочувалося протягом багатьох років: дерева старішали, площі не збільшували, врожаї зменшувалися. Останнім часом на це наклалися погодні умови, які були несприятливими для вирощування та збору врожаю, і світ зіткнувся з дефіцитом какао-бобів. Ціни поки що не зупиняються: якщо за минулий рік вони зросли на 50%, то за перші три місяці 2024 року — майже вдвічі. Для порівняння: у вересні 2022-го какао-боби можна було купити по 2,5 тис. доларів за тонну, в грудні минулого року — по 4 тис. доларів за тонну, а зараз вартість перевищила 9 тис. доларів”.

До того ж, додає експерт, пропозиції какао-бобів не вистачає, тобто і за таких цін є проблема з купівлею. І якщо минулого року дефіцит складав близько 100 тис. тонн, то наразі він вже складає 300-400 тисяч тонн.

“Проблема виникла давно, — погоджується Андрій Кононенко, директор українського офісу olam food ingredients (global food ingredient supplier in food & beverages). — Якщо ми розглядаємо баланс між попитом та пропозицією на какао-боби, то поточний рік – це третій поспіль дефіцитний рік. Гана і Кот-д’Івуар разом виробляють приблизно 40% світового врожаю, а річний врожай загалом на ринку складає приблизно 5 мільйонів тонн. У нас минулі два маркетингові роки вже були дефіцитні, і поточний маркетинговий рік (з жовтня 2023-го по вересень 2024-го) буде таким самим. Розмір дефіциту невідомий, бо рік ще не минув, але за попередніми оцінками це мінімум 500 тисяч тонн”.

Наразі дефіцит покривається за рахунок перехідних залишків, які зазвичай становили близько 35-40% світового врожаю, продовжує експерт. Ці залишки, що зберігаються на складах виробників та біржових складах, протягом трьох років поступово використовувались, і зараз вони впали до критично низької позначки. І цей дефіцит фізичної наявності какао-бобів, при одночасно непокритому попиті з боку виробників та переробників кондитерських компаній, викликав значне подорожчання. При цьому експерт не виключає і спекулятивну складову, що, взагалі, є характерною рисою для будь-якого біржового ринку.

Сьогодні найбільші світові заводи з виробництва какао опинилися на межі закриття через дефіцит бобів. Як писав Reuters у середині березня, головні африканські підприємства з виробництва какао в Кот-дʼІвуарі та Гані скоротили або навіть зовсім припинили переробку, бо не можуть дозволити собі купувати боби. Тож, імовірно, незабаром ціни на шоколад у всьому світі різко зростуть.

Зростання цін зруйнувало традиційний механізм глобальної торгівлі какао, за яким фермери продають боби місцевим дилерам, а ті потім продають їх переробним заводам або глобальним торговцям. Зараз дилери відмовляються постачати боби за заздалегідь узгодженими цінами та продають їх дорожче. Водночас світові трейдери готові купувати дорого, щоб виконати свої зобовʼязання перед шоколадними фірмами, внаслідок чого місцевим переробникам какао-бобів просто не вистачає.



Перегляди: 257
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: