НОВИНИ

В Україні суттєво подорожчав живець свиней

17.01.2023 09:17
3-7-1024x573

Закупівельна вартість живця свиней виросла більш ніж на чверть за рік. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України», пише agronews.ua.

Згідно з повідомленням Асоціації, оператори 10 областей України безпосередньо відчули на собі вплив війни. Близько 400 виробників свинини у перший місяць війни стикнулися із розривом ланцюгів постачання критичних виробничих ресурсів (кормів, ветпрепаратів тощо),
проблемами з переміщенням тварин між комплексами та чи на забій, браком персоналу через евакуацію.

За попередніми розрахунками через безпосередні бойові дії та/чи ризики подальшого
господарювання, промисловий сектор свинарства втратив у 2022-му не менше десятої частини «стартової» чисельності свиноматок або 22 тис. голів.

Своєю чергою динаміка загального поголів’я кількох останніх місяців вказує, що вже на початку 2023-го сукупне поголів’я свиней в країні досягне п’ятимільйонної позначки чи навіть нижче.

Цьогорічна середня ціна закупівлі свиней забійних кондицій на 26,3% вища за показник попереднього року (без урахування ПДВ). Так, під впливом меншої внутрішньої пропозиції, глобальних та національних інфляційних трендів, минулого року вона сягнула 48  грн/кг, що більш ніж на чверть чи 10 грн/кг перевищує показник 2021-го.

На внутрішній ринок надійшло 47 тис. т імпортної свинини. Податкові преференції для імпортерів-спрощенців, нестача внутрішньої пропозиції свинини та, як наслідок, підвищені ціни закупівлі періодами підживлювали інтерес вітчизняної м’ясопереробки до дешевшої імпортної сировини. 

В умовах війни абсолютна більшість операторів перейшли «в режим очікування» та не готові будувати далекоглядні плани розвитку. Так, опитування 115 ключових гравців ринку (сукупне свинопоголів’я близько 2,5 млн гол.) вказує, що 80% респондентів наразі обирають роботу в штатному режимі. Водночас кожне п’яте підприємство або озвучує плани розвитку, або вже втілює проєкти, спрямовані на нарощування виробничого потенціалу підприємств шляхом розбудови, реновації чи оновлення поголів’я. Утім поки зарано казати про повну компенсацію втрат вітчизняного свинарства через війну.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: