НОВИНИ

В Україні створено першу організацію водокористувачів у зоні осушення

02.02.2023 14:13
water889

Установчі збори та утворення першої в Україні організації водокористувачів у зоні осушення відбулись 31 січня 2023 року. Про це повідомляє agroportal.ua, пише agronews.ua.

Об’єднання, що функціонуватиме в межах Теснівської осушувальної системи, назвали «Лесині джерела», повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Як зазначається, ініціатором її створення стало ФГ «Аделаїда», яке вирощує сільськогосподарські культури у Звягельському районі Житомирської області. Мотивуючи своє рішення, представники фермерського господарства пояснюють, що культури, які вони вирощують, є вимогливими до вологи та потребують необхідності здійснення водного регулювання на полях протягом усього періоду вирощування.

«Осушувально-зволожувальні системи, однією з яких є Теснівська, — це системи подвійного регулювання, що поєднують функції осушення та зрошення. Це дозволяє регулювати водно-повітряний режим ґрунту не лише відведенням поверхневих вод та зниженням рівня ґрунтових вод, а й подачею води для зволоження ґрунту в періоди з недостатньою для розвитку посівів кількістю опадів», — уточнили у міністерстві.

Набуття права самостійного управління інфраструктурою Теснівської осушувальної системи новоствореною ОВК надасть можливість аграріям суттєво збільшити площі сільськогосподарських земель з регульованим водним режимом, дозволить гарантовано отримувати стабільні врожаї картоплі, гречки, пшениці, ріпаку тощо. А також дасть змогу залучати інвестиції у сферу водокористування та застосовувати нові енерго- та водоощадливі технології, додали у Мінагрополітики.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: