НОВИНИ

В Україні стає популяроним вирощування лохини в контейнерах

28.11.2023 14:02
ozeryana-lohyna

У португальській компанії Berry Smart позитивно оцінюють свій досвід вирощування лохини в контейнерах. За словами представника компанії Нельсона Антунеса (Nelson Antunes), раніше було потрібно до 50 000 м³ води на гектар на рік, а при вирощуванні в контейнерах вдалося скоротити цей обсяг до 1500 м³ на рік. Про це повідомляє EastFruit .

Зазначається, що при цьому покращилася якість плодів і зросла щільність посадки.

«У рослин краще коріння, немає стресу, і вони здоровіші», – зазначає Нельсон Антунес.

Сьогодні Berry Smart поставляє покупцям по всій Європі лохину зі свого розплідника площею 8 гектарів. Історія вирощування лохини почалася в 2004 році з площі всього 4 гектари.

«У 2012 році ми засіяли 65 га, все в ґрунт. Нашу продукцію постачають у Нідерланди, Бельгію, Німеччину, Швейцарію – по всій Європі», – каже Нельсон.

Намагаючись забезпечити високу якість ягід і тривалий термін зберігання, Berry Smart стала шукати нові підходи до вирощування лохини.

«Порівнюючи вирощування в контейнерах із традиційним, ми відразу зрозуміли, що це дорожче і що нам потрібно використовувати відповідні сорти. І те, і інше виявилося правдою: витрати на початковому етапі вищі, але вони окупаються дуже швидко», – ділиться Нельсон Антунес.

Скорочення кількості води, що використовується під час вирощування, є найпомітнішою перевагою.

«У нас тут не так багато води, тож ми мусимо берегти наявні джерела води та використовувати її економно. Вирощування в контейнерах – великий крок у цьому напрямку: споживання води різко скоротилося. Крім того, стало набагато менше бур’янів, і ми можемо вирощувати рослини з вищою щільністю, що призводить до вищої врожайності на тій самій площі», – пояснюють у компанії.

Перш ніж перейти на 100% кокосове наповнення, команда пробувала вирощувати рослини в торфі. Перехід на кокосове волокно дає змогу економити ще більше води, оскільки витік із контейнерів знижується завдяки водоутримувальній здатності кокосового волокна. І це набагато чистіше, оскільки на дні контейнерів немає бруду. Коріння перебуває в набагато здоровіших умовах.

У Португалії, команда цього року зіткнулася з високими температурами, що призвело до збільшення кількості комах.

«Боротьба зі шкідниками – непросте завдання, особливо з урахуванням того, що ми вирощуємо рослини досить щільно. Навіть сьогодні температура залишається високою: зараз тут +31°С. На щастя, з хворобами легше справлятися при вирощуванні в контейнерах», – каже Нельсон.

Погода створює різні проблеми, оскільки в Португалії буває дуже вітряно.

«Це єдиний недолік вирощування в контейнерах: рослини можуть легше впасти порівняно з вирощуванням у ґрунті. Але переваги легко переважують це: завдяки поліпшеним умовам, розмір плодів, вирощених у контейнерах, більший, ніж у ґрунті», – зауважив він.


Перегляди: 45
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: