НОВИНИ

В Україні стартують аукціони з промислового вилову риби

01.02.2023 09:13
pexels-photo-3098642-920x613

Від початку лютого в Україні стартують аукціони з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів, тобто на промисловий вилов риби. Аукціони будуть проводитися через систему у систему “Прозоро.Продаж”. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня під час робочого візиту на Кіровоградщині, пише agronews.ua.

Проведення аукціонів серед підприємців, які виловлюють рибу є експериментальним проєктом в Україні, який діятиме два роки. Його впровадили 30 грудня 2022 року ухваленням відповідної постанови Кабміну.

  • Аукціони на право промислового вилову риби проходитимуть наступним чином:
  • Державне рибагенство розміщує лот в системі “Прозоро.Продажі” і оголошує аукціон.
  • Охочий взяти участь в цьому аукціоні подає заявку через особистий кабінет в електронній торговій системі. В заявці має бути пакет документів, які вимагаються, та закрита цінова пропозиція.
  • Верифікацію поданої заявки і дозвіл на участь в аукціоні надає оператор електронної системи.

Проводиться аукціон у 3 раунди підвищення ціни, за результатами якого між переможцем і організатором укладається договір. Цей договір організатор аукціону має опублікувати в системі “Прозоро.Продажі”.

Самі договори на право вилову у рибогосподарських водних об’єктах мають укладатися не більше ніж на один календарний рік.

Подати заявку на участь у такому аукціоні можуть підприємці, які відповідають наступним вимогам:

  • не мають заборгованості з платежів;
  • не перебувають у процесі припинення або банкрутства;
  • не бути у санкційних списках;
  • відсутність права на спецвикористання більш як 20% водних біоресурсів від установленого обсягу лімітів у відповідному рибогосподарському водному об’єкті з урахуванням пов’язаних з ним осіб.

За словами Віталія Головні, це експериментальний проєкт покликаний ввести прозору конкуренцію у цю сферу. До цього здійснювати промисловий вилов риби могли лише ті рибалки, які мали понад 3 роки стажу діяльності досягали частки видобутку 75%.

“Завдяки аукціонам буде чесна конкуренція промислових рибалок, можливість долучитися до бізнесу новим учасникам. Це унеможливить корупційні ризики і дозволить використовувати водні біоресурси раціонально”, – зауважив заступник міністра.

Читайте також: Зимова риболовля за новими правилами: що потрібно знати

Дозвіл на спеціальне використання водних біоресурсів видають територіальні органи Держрибагентства. Для цього підприємцю потрібно звернутися до місцевого Центру надання адміністративних послуг з такими документами:

  • довідку про наявність суден флоту рибної промисловості, дозволених знарядь лову та рибоприймальних пунктів на визначеному водному об’єкті;
  • договір на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах).

Першочергово через систему “Прозоро.Продаж” проводитимуть ті аукціони, які враховують сезонність вилову і стосуватимуться тих водойм, де відсутні обмеження на вилов через воєнний стан.

З метою збереження та охорони раків у період їх спарювання та виношування ікри, з 1 грудня 2022 року у більшості українських водойм розпочинається заборона на вилов річкових раків.

У 2022 році, у зв’язку з війною, розпочатою РФ, та введенням воєнного стану промисловий вилов припинили або частково припинили близько 80 % користувачів водних біоресурсів.

Держрибагентство просить переробників риби в усіх областях України допомогти з виробництвом консерви для потреб армії.

За результатами 44-ої щорічної сесії Організації з рибальства в північно-західній частині Атлантичного океану (НАФО) Україні на 2023 рік виділено національну квоту на вилов морського окуня в обсязі 150 тонн.

Рибну галузь очікують істотні законодавчі зміни — вже розроблено кілька нормативних актів, які стосуються електронної системи управління рибальством.



Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: