ВАЖЛИВО

В Україні розпочали виробництво унікальної природної мінеральної добавки САПОКОРМ для відгодівлі тварин та птиці

16.02.2023 13:10
фото Янчук О.С.

Однією з основних передумов підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин та птиці є їх повноцінне мінеральне харчування. Відсутність або нестача окремих мінеральних елементів, або ж порушення їх співвідношення в раціонах, призводить до зниження ефективності використання поживних речовин у кормах. Як наслідок істотно знижується продуктивність всього поголів’я, пише  agronews.ua.

Мінеральні елементи беруть участь у процесах перетравлення поживних речовин кормів, їх всмоктування, синтезу, розпаду та виділення продуктів обміну. Вони стабілізують кислотно-лужну рівновагу та осмотичний тиск.

Однак корми задовольняють потребу високопродуктивних тварин у мінеральних елементах лише на 30-50%. Зазвичай їх недолік компенсують за рахунок мінеральних добавок у складі комбікормів, преміксів та сумішей. Використання добавок з мінералами є одним із чинників підвищення продуктивності тварин.

Останнім часом у багатьох країнах з інтенсивно розвиненими тваринництвом та птахівництвом вивчаються нові ефективні мінеральні добавки із сорбційними властивостями. Широко вивчаються традиційні мінеральні добавки та природні кремнеземи.

Одним із таких природних мінералів є мінерал сапоніт. Сапоніт – природний сорбент, який має високі адсорбційні, іонообмінні, каталітичні та фільтраційні властивості. Мінерал відноситься до групи триоктаедричних магнієвих смектитів та є одним з різновидів бентоніту.

Після багаторічних наукових та практичних досліджень можливості та доцільності використання сапоніту у тваринництві розпочато виробництво   САПОКОРМУ – мінеральної кормової добавки для відгодівлі сільськогосподарських тварин і птиці. САПОКОРМ використовують і як компонент для приготування комбікормів, преміксів та сумішей.

І хоча спеціалісти про САПОКОРМ знають вже давно, на ринку цей продукт з’явився лише на початку 2022 року.

Про користь та виняткові особливості нового продукту ми вирішили запитати у Олександра Янчука, директора компанії, яка наразі виробляє добавку САПОКОРМ.

– В чому особливість САПОКОРМу?

– САПОКОРМ – це на 100% продукт природного походження. Його можна назвати джерелом природно збалансованого комплексу життєво необхідних макро- та мікроелементів, зокрема, магнію, кремнію, заліза, цинку, калію, кальцію, натрію, марганцю, бору та інших. Загалом САПОКОРМ містить майже 40 макро- та мікрокомпонентів. Крім того він є унікальним природним сорбентом. Отже САПОКОРМ має подвійний спектр дії.

В результаті впливу САПОКОРМУ на біохімічні процеси під час травлення зменшується концентрація рівня аміаку в рубці, крові та сечі жуйних тварин (велика рогата худоба, вівці, кози тощо) та підвищується вміст магнію в хімусі їх шлунково-кишкового тракту.

Позитивний вплив САПОКОРМУ базується на його сорбційно-іонообмінних властивостях, транспорті мінеральних та інших речовин, що покращують метаболізм та продуктивність тварин. Використання САПОКОРМУ в годуванні сільськогосподарських тварин та птиці призводить до зниження витрат кормів на одиницю продукції, підвищується безпека молодняку.

САПОКОРМ є дієвим адсорбентом для багатьох неорганічних і органічних речовин, що покращує гігієнічні умови роботи людей у приміщеннях, в яких утримуються тварини та птиця, оскільки знижується рівень токсичних газів та речовин у повітрі.

САПОКОРМ не токсичний, він позитивно впливає на морфологічний склад крові та її окисно-відновлювальні та дихальні функції.

– Якою була історія виникнення продукту?

– По суті САПОКОРМ винайшли самі тварини. Ще задовго до початку вивчення та розробки родовища сапонітів, мешканці сусідніх сіл звернули увагу на те, що худоба, яку випасали поруч, йшла злизувати червону глину. Люди почали помічати покращення загального стану, збільшення кількості молока, зникнення багатьох хвороб (кетози, діареї тощо).

Згодом місцеві почали згодовувати глину іншим тваринам, зокрема свиням та птиці. Після початку геологічного вивчення родовища інформацію, отриману від місцевих мешканців, передали вченим профільних НДІ, які почали вивчати можливість використання мінералу у відгодівлі с/г тварин та птиці.

Багато років корисний мінерал вивчали та досліджували науково-дослідні та виробничі установи і організації України. Як результат – маємо настанови по застосуванню САПОКОРМУ від Державного департаменту ветеринарної медицини, Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок (м. Львів) та Інституту кормів та сільського господарства Поділля (м. Вінниця).

– Чим саме корисний САПОКОРМ для тварин та птиці?

– На сьогодні проведено велику кількість дослідів в господарствах України та інших країн. Науково та практично доведено доцільність застосування САПОКОРМУ для підвищення м’ясної та молочної продуктивності, збільшення жирності молока та покращення якості продукції (м’яса, молока, яйця, хутра), збільшення яйценосності, зміцнення шкарлупи.

Застосування САПОКОРМУ дозволяє попередити виникнення хвороб та падежу у курчат, молодняка ВРХ та свиней, а також призводить до зниження проценту вибраковки та підвищення відтворювальної функції.

Крім того САПОКОРМ сприяє виведенню токсинів, алергенів, солей важких металів, радіоактивних ізотопів, патогенних мікроорганізмів та деяких видів вірусів з кишечника тварин та птиці, результатом чого є краще засвоєння поживних речовин, підвищення імунітету та стабілізації обміну речовин в організмі тварин та птиці.

Значну роль САПОКОРМ відіграє у регуляції рівня pH в ШКТ тварин. Важливий він і для профілактики та лікування кетозу, мікроелементозу, паракератозу, екзематозних та стафілококових виразок, дизентерійних i кормових проносів та незаразних гастроентеритів й інших хвороб, а також для зміцнення м’язово-кісткового апарату.

Практично вже давно доведено та підтверджено, що САПОКОРМ є надзвичайно корисним для здоров’я тварин та птиці. Водночас він є корисним і для всіх нас – споживачів готової продукції.

В результаті споживання САПОКОРМУ організм тварини та птиці очищується, а відтак кінцевий продукт – м’ясо, молоко, яйце, тощо – стає екологічно чистим, органічним. Фактично, якщо тварина споживає САПОКОРМ як кормову добавку, то готову продукцію можна впевнено назвати екопродукцією.

– Як правильно застосовувати САПОКОРМ та скільки часу?

– САПОКОРМ рекомендовано застосовувати як добавку при безпосередній відгодівлі с/г тварин та птиці, а також як компонент при виробництві комбікормів, преміксів та комплексних добавок.

Технологи та спеціалісти підприємств-виробників преміксів і добавок самостійно розробляють рецептури своїх продуктів та вводять САПОКОРМ у кількості відповідно до власних технологічних регламентів.

САПОКОРМ вводять до складу сухих, розсипних, гранульованих та вологих сумішей та преміксів, ретельно перемішуючи з метою рівномірного розподілу по всій масі корму. Згодовування САПОКОРМУ в рекомендованих дозах для кожного виду тварин та птиці можна починати після переведення молодняка на самостійне вживання корму і аж до забою.

Оскільки САПОКОРМ не містить у своєму складі токсичних елементів і домішок, а як сорбент виводить з організму тварин та птиці токсини різного походження, алергени, солі важких металів, радіонукліди, патогенні мікроорганізми та деякі види вірусів з ШКТ, рекомендується постійне згодовування продукту без обмеження використання у часі.

Добові норми згодовування САПОКОРМУ розроблялись практичним шляхом та визначені в Настановах по застосуванню продукту.

– Як щодо економічних переваг?

– Використання САПОКОРМУ дозволяє зменшити собівартість комбікормів за рахунок економії на придбанні деяких преміксів та мікосорбентів. При відгодівлі тварин САПОКОРМ може замістити до 30% використовуваного при приготуванні збалансованих кормів преміксу. Мікосорбенти може замістити повністю.

Таким чином, в результаті додавання САПОКОРМУ в комбікорми для тварин та птиці суттєво зменшаться витрати на їх відгодівлю при гарантованому поліпшенні показників продуктивності, якості відгодівлі та якості кінцевої продукції.

– Чи багато конкурентів маєте на ринку України?

– Останніми роками в годівлі сільськогосподарських тварин дедалі більше використовують продукти переробки природних кремнеземів, як вітчизняного так і імпортного виробництва. Є достатньо відомими і широко використовуються бентоніти, глауконіти, цеоліти, тощо.

Однак САПОКОРМ має низку переваг перед такими продуктами. Зокрема, мінерал сапоніт, з якого виготовляється САПОКОРМ, відноситься до шаруватих алюмосилікатів, що робить його безпечним при внутрішньому тривалому споживанні, на відміну від інших мінералів та, до прикладу, цеоліту, який має голчасту форму кристалів, що не дозволяє його використовувати на постійній основі.

У САПОКОРМІ деякі макро- та мікроелементи, при взаємодії з внутрішнім середовищем організму, набувають рухомих форм і можуть активно засвоюватися. До того ж САПОКОРМ містить велику кількість ессенціальних елементів, необхідних тваринам та птиці для зростання і розвитку – магнію, заліза, цинку тощо.

Ну і найголовніше – ціна. Вартість САПОКОРМУ на порядок нижча від імпортних аналогів. А оскільки якість САПОКОРМУ є навіть кращою по багатьом параметрам, то постає риторичне питання щодо доцільності платити більше.

– Чи багато українських фермерів вже оцінили перевагу використання Сапокорму?

– Так, вже досить багато. Але серед наших клієнтів не тільки фермери. Це й ті, хто тримає свійських тварин, й ті, хто виготовляє комплексні продукти для відгодівлі (виробники комбікормів, преміксів та біодобавок). Купують САПОКОРМ і екофеми, що виробляють органічну продукцію (молоко, сири, яйце, м’ясо).

За кордоном, зокрема в Європі, вже давно спостерігається тренд на виробництво органічних продуктів харчування. Здоров’я та довголіття людини напряму залежать від якості їжі, яку вона споживає. Оскільки переважна більшість людей споживає продукцію тваринного походження, обов’язок виробників такої продукції – робити її корисною та безпечною.

Все просто: здорові тварини – здорові люди!

САПОКОРМ забезпечує це на 100%.

Замовити мінеральну добавку САПОКОРМ можна на сайті:

???? www.sapokorm.com.ua

Отримати додаткову інформацію по продукту можна за телефонами:

️ +38 (067) 829-13-43 консультація зоотехніка

️ +38 (096) 257-67-57 загальні питання та питання замовлень

Пишіть нам на електронну пошту: [email protected]



Перегляди: 158
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: