НОВИНИ

В Україні прогнозують дефіцит сала

17.11.2021 07:29
618bb1dfd8e7a-salojpg

Ціна  на сало  побила всі рекорди і   воно  тепер  дорожче,  аніж на відбірну свинину. Тримати  худобу не вигідно і  тяжко, свиноферм в аграрній країні не так багато і  спеціалізуються  вони  на інших  породах свиней. А тут ще і  ціна на корми злетіла. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

У м’ясному павільйоні одного з київських базарів за “серединку” правлять 170 гривень. Шматки для тушкування – 80. Сальні обрізки обійдуться у 20 гривень. Найдорожче – так зване генеральське. 350 гривень за  кіло.

Слід зазначити, що на свині  вагою півтора центнера – загалом 50 кілограмів сала, а  такого – від сили  –  два. 

Сало на ринках – головно з  домогосподарств. Але тримати свиней, зізнаються господарі, не вигідно зовсім: великі затрати,  багато роботи.

Промислове свинарство досі конкурує  з домогосподарствами. Три мільйони поголів’я на свинофермах проти  майже  двох з  половиною  мільйонів  поголів’я  у людей. Але і на виробництві з салом – проблема.

Дефіцит сала,  насамперед, з’явився тому, що всі господарства країни перейшли на так звані мясні породи  свиней, на них був більший попит і вирощувати  їх простіше.

За  кілограм живої ваги м’ясокомбінати нині  дають 48  гривень. І фермери лише рахують збитки. Нині м’ясо значно  дешевше  за сало. До десяти  відсотків  спожитої українцями свинини – імпорт.

Очікувати зниження  ціни  на сало не варто, кажуть експерти.  Дефіцит свинини  може з’явитися і у світі. У  Європі  через здорожчання  кормів  уже скорочують поголів’я.  В Україні ж корми і робоча  сила – дешевші,  але собівартість свинини чомусь вища.

“Іде фальшування з преміксами,  різними добавками. Продаються фуфломіцини і це масова проблема. Якщо брати стандартну програму  годівлі, то свині до 110 кг у світі  виростають  за 5 місяців, в Україні – в кращому  випадку – за  6”, – пояснює виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

Світ на порозі продовольчої кризи, кажуть експерти, і  через пів року  очікують  чергове зростання ціни  на свинину. А зі  зростанням ціни  – зниження її споживання.  Українці і нині  в середньому свинину їдять утричі менше, аніж європейці.  15 кіло на рік в Україні – проти 45 – у Європі.

Читайте також: В Україні знову подорожчає хліб.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: