ВАЖЛИВО

В Україні продовжили програму з безкоштовного забезпечення насінням постраждалих від війни громад

13.03.2024 12:26
510d5177-674d-4532-9f76-00b23da95e8b

Всеукраїнська асоціація громад разом з USAID  АГРО у координації з Мінагрополітики, насіннєвими  компаніям, а також з Новою поштою у межах проекту «Згуртовані громади» продовжила  програму з безкоштовного забезпечення насінням постраждалих від війни громад та вимушених переселенців. Про це повідомила пресслужба ВАГ, пише agronews.ua.

У межах ініціативи АГРІ-Україна USAID забезпечить понад 200 тис. постраждалих від війни домогосподарств насінням овочів. До реалізації цього проекту вже долучилися компанії Bayer, Gowan Seeds, Enza Zaden, Syngenta,  які разом пожертвували 10 тонн насіння овочів: моркви, кабачків, дині, томатів, перцю, капусти, цибулі, огірків та цукрової кукурудзи.

Насіння буде розподілено серед мешканців звільнених та прифронтових територій, а також вимушених переселенців та соціально незахищених верств населення (багатодітних, малозабезпечених сімей тощо) з інших регіонів України. Ця допомога дасть можливість домогосподарствам виростити близько 70 000 тонн овочів.

Розподіл насіння буде здійснюватися через сільські та селищні ради під координацією Всеукраїнської асоціації громад.

Як зазначив  Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник: 

“Щоб підтримати стійкість українських сімей у прифронтових та деокупованих громадах, в рамках  проєкту “Згуртованні громади”  долучилися   міжнародні партнери.  Перша партія насіння доправленна до Херсонської та Запорізької областей. Ініціатива “Насіння перемоги” – це про надію на завтрашній день та віру в Перемогу України!”

Така ж ініціатива з підтримки домогосподарств була реалізована навесні 2023 року. Тоді Всеукраїнська асоціація громад в рамках проекту «Згуртовані громади» за підтримки Програми USAID АГРО безкоштовно передала 530 кг насіння моркви від Bayer та ще 10 280 кг насіння овочів від міжнародних компаній.  Понад 50 000 домогосподарств з 391 громаді  скористалися цією ініціативою та виростили понад 58 000 т овочів для забезпечення своїх родин.

Довідка. Проект «Згуртовані громади» – це проект, який виконується Всеукраїнською асоціацією громад за підтримки Програми USAID АГРО. Його мета – підтримка стійкості та життєздатності громад в умовах війни через своєчасну логістику товарів першої необхідності, а також ресурсів для агровиробництва. У межах проекту від початку війни доставлено понад 1500 тонн вантажів до деокупованих та прифронтових громад, а також для вимушених переселенців. Допомогу отримали понад 200 000 осіб з 572 територіальних громад. Донорами стали понад 80 громад та 20 організацій.

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України, що потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі. З 1 вересня 2022 року АГРО також імплементує програму AGRI за такими напрямками: надання доступу до послуг зі зберігання, сушіння та переробки продукції, допомога під час посівної, розширення доступу аграріїв до фінансування.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) є провідним агентством уряду США, яке спеціалізується на розвитку. USAID співпрацює з Україною з 1992 року, підтримуючи стійкість України в боротьбі з російською агресією, а також її демократичний і економічний розвиток. 42 програми USAID в Україні спрямовані на забезпечення нагальних потреб, а також сприяння довгостроковому розвитку України як незалежного, суверенного, демократичного та процвітаючого суспільства. З початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року, USAID надав 28,7 мільярда доларів загальної допомоги Україні, з яких 2,9 млрд доларів гуманітарної допомоги та понад 2,9 млрд доларів допомоги для розвитку.

Сполучені Штати через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) запустили Ініціативу стійкості сільського господарства (AGRI) в Україні, щоб підтримати українське сільськогосподарське виробництво та експорт, а також допомогти пом’якшити глобальну кризу продовольчої безпеки, яка посилилася внаслідок жорстокої війни Росії проти України. АГРІ-Україна має вирішальне значення для підтримки експорту та потреб сільськогосподарського сектора України, який залишається вразливим через військову  агресію Росії. У перший рік цієї ініціативи USAID внесло 100 мільйонів доларів США та залучило ще 250 мільйонів доларів від інших донорів та приватного сектору, із загальними інвестиціями у 350 мільйонів доларів. Напрямки діяльності в рамках AGRI-Ukraine включають: 1) закупівлю та доставку критично важливих ресурсів для фермерів, які мають обмежені запаси або обмежену мобільність 2) покращення та збільшення експортної логістики та інфраструктури 3) розширення доступу фермерів до фінансування для забезпечення повного збору врожаю 4) підтримка мікро-, малих та середніх підприємств у забезпеченні сушіння, зберігання та переробки сільськогосподарському секторі



Перегляди: 390
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: