Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 8 – 14 березня 2021 року: 43 – 44 грн/кг на свиней живою вагою. Про це повідомила прес-служба Асоціації «М’ясної галузі», пише agronews.ua.
Ціна живих свиней наступного тижня, ймовірно, зменшиться на 2 грн/кг після різкого подорожчання в кінці лютого.
На початок березня ціна на українських свиней вища на 10-12 грн/кг ніж у Польщі, Німеччині та Данії. Навіть з різницею середньої ціни за місяць у 5 грн/кг у лютому, імпорт свинини до України зріс у 3,5 рази. Як зазначали аналітики Асоціації, гранична ціна на свиней в Україні, що могла стримати імпорт свинини була 42 грн/кг. Висока ціна на свиней в Україні провокує ще більший ріст імпорту. В лютому імпорт свинини виріс в 2 рази по відношенню до січня, в березні слід очікувати подвоєння імпорту вже до антирекорду лютого.
Переробні підприємства не зацікавлені у збитках свинарів і зменшенні вирощування свиней в Україні, тому намагалися в 2020 році не допустити обвалу ціни, коли були всі передумови для цього. На жаль, в 2021 році робота всупереч правил глобального ринку з боку свинарів може мати найгірші наслідки для всього ланцюга і вирощування, і переробки.
Перед м’ясною галуззю України стоять складні задачі: забезпечення населення доступними продуктами, висока ціна на сировину і конкуренція із значно дешевшим імпортом м’яса і м’ясних виробів, імпорт яких в 2020 році виріс в 2 рази. Асоціація “М’ясної галузі” запрошує м’ясопереробні підприємства вступати в асоціацію, щоб разом підвищувати конкурентоздатність м’ясної галузі України.
Ціна на німецькій біржі цього тижня на напівтуші кондиційних свиней – 1,40 євро/кг (47 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1 євро/кг (33 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ. Навіть такі ціни дозволяють німецьким свинокомплексам заробляти, оскільки більшість з них має високу ефективність та, як наслідок, собівартість живих свиней не більше 1-го євро/кг.
Динаміка цін у світі:
???? +4,55% у ЄС
???? +14,89% у Бразилії
???? +16,35% у США
???? +7,86% у Канаді
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М’ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м’ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м’ясопереробних підприємств і свинокомплексів.