НОВИНИ

В Україні почав відновлюватися ринок землі

04.05.2023 12:12
211712

Ринок землі в Україні поступово відновлюється від викликів війни, але до масштабів мирного часу він ще не наблизився. Про це повідомляє Вокс Україна, пише agronews.ua.

Через війну ринок землі повністю зупинився на два місяці, бо у цей період діяли обмеження на базу даних, яка стосується права власності на землю. Робота ринку почала відновлюватись, коли уряд дозволив роботу Держземкадастру. За рік війни щомісячна кількість земельних угод впала вдвічі.

Падіння пропозиції та попиту мало вплив на вартість землі. В багатьох областях землю продають за мінімальну дозволену ціну. Війна стала причиною невизначеності щодо оцінки землі, тому інвестори зайняли очікувальну позицію. В таких умовах обсяги ринку зменшилися.

Після початку повномасштабної війни середній розмір угоди зменшився з 2,5 до 2 га. До війни половина зареєстрованих земельних угод включала інформацію щодо ціни, а після її початку цей показник знизився до чверті.

Після відновлення ринку землі, ціна ділянки в гривнях перевищувала довоєнну: 35 тис. грн за гектар, проти 30 тис. грн. У липні 2022 року ціна в доларах знизилася, після 25% девальвації гривні. Ціна в доларах через деякий час стабілізувалася і стала нижчою за довоєнну.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: