НОВИНИ

В Україні підвищать прожитковий мінімум

19.09.2023 19:07
prozhytochnyj-mynymum3-696x391-1

Уряд заклав до бюджету-2024 підвищення прожиткового мінімуму. Звичайно, він буде підвищений для всіх категорій населення. У тому числі й для осіб, які втратили працездатність. Таким чином, в Україні гарантовано зростуть максимальна та мінімальна пенсії. Про те, що буде з рештою пенсій українців, розповіла голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович, пише agronews.ua.

Отже, проект бюджету-2024 вже готовий та затверджений урядом. Далі його розглядатимуть у Верховній Раді. Є припущення, що бюджет остаточно ухвалять уже до середини листопада.

А поки що можна говорити, зокрема, про те, як зміниться прожитковий мінімум, який не змінювався з 2022 року. Отже, для осіб непрацездатного віку ПМ має зрости з теперішніх 2093 грн до 2361 грн, тобто на 268 грн. Відповідно, зросте й мінімальна пенсія, яка дорівнює прожитковому мінімуму. При цьому максимальна пенсія, що дорівнює десяти мінімальним, зросте з 20 930 грн до 23 610, тобто на 2680 грн.

Що буде із індексацією пенсій?

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що індексація пенсій у 2024 році відбудеться. При цьому його колега і підлегла, голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович налаштована не так оптимістично.

“Поки що плануємо, а життя покаже”, – у такому ключі висловилася про індексацію чиновниця.

Вона каже, що, з одного боку, закон вимагає щорічно проводити індексацію, а з іншого – під час війни цю норму закону можна не виконувати. Цьогоріч, незважаючи на війну, пенсії перерахували. А як буде наступного року, невідомо.

“Наступного року спробуємо також, але складно сказати, що чекатиме нас на початку весни після ще однієї складної зими”, – невизначено висловилася Оксана Жолнович.

При цьому про плани на майбутній 2024 вона сказала буквально наступне:

“Розміри призначених виплат точно будуть збережені, їх ніхто не зменшуватиме (а що, могли ще й зменшити?! – авт.). Намагатимемося збільшити допомогу з бідності, але відсоток цього збільшення, звичайно, залежить від переговорів з нашими міжнародними партнерами” .

Таким чином, поки що більш-менш є визначеність із максимальною та мінімальною пенсіями. А ось що стосується решти виплат, то тут нічого конкретного голова профільного міністерства поки що сказати не може.

При цьому можна виділити такі фактори, які можуть вплинути як на факт індексації пенсій, так і на її розмір:

  • успіхи українських військових на фронті;
  • розмір допомоги міжнародних партнерів;
  • стан енергетики та економіки країни загалом після зими;
  • доступність та вартість енергоресурсів.


Перегляди: 25
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: