НОВИНИ

В Україні підскочать ціни на цукор

13.01.2022 07:06
sugar-getty-1200-623x370

У 2022 році ціни на цукор можуть зрости більш ніж на 20% у зв’язку із зростанням цін на газ, а також зростанням вартості продукту на світових ринках. Про це повідомляє Украгроконсалт, пише agronews.ua.

Попереднього року ціна на цукор зросла з 13,1 гривень за кілограм до 25,4 грн. Держстат визнав, що за січень-жовтень 2021 року подорожчання становило 65,6%.

Керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин переконаний, що вартість солодкого продукту зростатиме для споживачів і суттєво, оскільки для цукрозаводів необхідне газ-вугілля для цукроваріння.

«Тому зростання ціни цукру підтримуватиме не лише світовий тренд цін, а й пікові рівні цін енергоносіїв», — зазначив експерт.

Україна є водночас і експортером, і імпортером цукру. Тому ціни на наших прилавках залежать безпосередньо від ситуації на світових ринках. За даними Bloomberg, ціни пішли нагору ще в серпні. Тоді через несподівані заморозки в Бразилії стало ясно, що виникнуть проблеми з виробництвом і постачанням сировини.

Фахівці прогнозують, що ціна на цукор у 2022 році й надалі зростатиме. Називають дві причини: високі ціни у світі та зростання собівартості виробництва.

Енергетична складова може досягати 60-70% у собівартості. Окрім того, у 2022 році очікується зростання цін на мінеральні добрива, металопрокат, будівельні матеріали. Це також впливає на витрати при вирощуванні цукрових буряків та виробництво готової продукції.

Влада хоче утримати ціни за рахунок держрегулювання. Відповідно до тексту законопроекту №6374, держрегулювання зачепить і цукор. Гранична торгова надбавка на ці соціальні продукти харчування має становити не менше ніж 5% і не більше 15% від відпускної ціни у виробника.

Читайте також: В Україні з’явиться нова аграрна виставка AGRO KHARKIV.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: