НОВИНИ

В Україні невдовзі подорожчають молочні продукти

17.01.2023 07:08
dairy669

Виробники молочних продуктів піднімали відпускні ціни восени минулого року, і тенденція збережеться у 2023-му. Причини: проблеми з енергопостачанням, інфляція в Україні та залежність від цін на глобальному ринку. Про це заявили в Асоціації виробників молока виданню Delo.ua, пише agronews.ua.

«У розрізі року ріст цін складе 20-25%. Основними факторами будуть зростання цін на сировину та енергоносії. Зниження ставки ПДВ на сире молоко та молочні продукти могло б підтримати купівельну спроможність українців і тим самим підтримати галузь загалом», — зазначила керівник проєкту Асоціації виробників молока Олена Жупінас.

Як прогнозується, ціни на готові молочні продукти в січні серйозних змін не зазнають, незважаючи на ріст собівартості. Стримуючим фактором буде низька купівельна спроможність українців.

«Наразі світові ринки — під впливом глобальної інфляції та рецесії, що є негативним сигналом і говорить про те, що нинішній рік обіцяє бути досить складним, особливо у першому кварталі», — наголошує представниця АВМ.

Враховуючи ріст затрат на виробництво сирого молока, експерт прогнозує, що ріст ціни на сире молоко в 2023 році складе 25-30%.

Однак у грудні уряд надав молокопереробним підприємствам пріоритет під час визначення груп з першочерговим забезпеченням електропостачання. В АВМ вважають, що тепер молокозаводи можуть розраховувати на більш планомірне ведення бізнесу. Олена Жупінас уточнила, що в разі критичної ситуації в енергетичній системі і переробні підприємства, і МТФ повинні будуть переходити на альтернативні джерела забезпечення, що призведе до збільшення собівартості їхньої продукції.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: