НОВИНИ

В Україні ліквідували ДАБІ

17.09.2021 14:33
12_main

Той, хто вигадав приказку про річку, у яку не можна ввійти двічі, явно не був знайомий із реаліями української системи містобудівної політики та епопеєю з реформою Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ). 15 вересня 2021 року ДАБІ ліквідували вдруге. Уперше це сталося в березні минулого року. Хочеться вірити, що вдруге — це востаннє й напевно. Про це повідомляє thepage.ua, пише agronews.ua.

Відсьогодні ДАБІ більше немає, замість неї створено Державну інспекцію архітектури та містобудування (ДІАМ). І, що найважливіше, цей орган бере на себе лише питання державного архітектурно-будівельного нагляду. Про дозвільно-реєстраційні функції не йдеться.

Ба більше, у ДІАМ обіцяють усе синхронізувати з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва і працювати в цифрі. Навіть рішення про необхідність проведення перевірки ухвалюватиме система. Хочеться вірити, що обдурити алгоритми буде неможливо, а людський чинник дійсно зведеться нанівець.

До речі, про людей. За словами міністра Олексія Чернишова, 100% кадрів новоствореної інспекції — люди не із системи. Це професіонали з різних галузей, пов’язаних із будівництвом і не тільки, які ніколи не працювали в ДАБІ й, хочеться вірити, не просочилися корупційним духом.

У разі чого додатковим фільтром може стати ще й підписаний тристоронній Меморандум між НАБУ, Мінрегіоном і ДІАМ про перевірку всіх потенційних співробітників на дотримання принципів доброчесності. Якщо це, звісно, не тільки на папері.

З важливого:

????Державна інспекція архітектури та містобудування відповідає за: 1) здійснення архітектурно-будівельного контролю над дотриманням державних будівельних норм усіма учасниками будівельного процесу; 2) контроль над проведенням архітектурно-будівельного нагляду на місцях; 3) видачу ліцензій на будівництво об’єктів із класом наслідків СС2 і СС3.

???? ДАБІ ліквідовано, усі постанови Кабінету міністрів України про неї втрачають чинність. Як то кажуть, забули…

???? Ліквідація ДАБІ — не самоціль, реформування системи містобудівної політики триває. Вагома й важлива частина реформи — Єдина державна електронна система у сфері будівництва. Система, як відомо, уже працює, є багато функцій для девелоперів, але в майбутньому планується низка важливих змін.

Наприклад, із часом отримати дозвіл можна буде автоматично (за умови, що з проєктною документацією все гаразд і все відповідає містобудівним нормам і обмеженням). Те саме стосується й отримання сертифікатів про введення в експлуатацію в пару кліків.

До речі, сертифікат підписуватимуть усі: і замовник, і проєктувальник, й орган контролю. Це вкрай важливе рішення: у нас з’являються конкретні особи й персональна відповідальність. До слова, не лише адміністративна, а і кримінальна.

ДАБІ ліквідували, але роботи вистачає. Потрібно налагодити процеси в ДІАМ і «добити» цифровізацію у сфері містобудування. Але передусім потрібно розглянути й ухвалити низку важливих законопроєктів: №№ 5655, 5656 і 5877.

Нагадаємо, що Стало відомо, хто став новим керівником ДПЗКУ.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: