НОВИНИ

В Україні критична ситуація з азотом

15.02.2023 11:09
Depositphotos_13451747_XL-60452

Ситуація з азотом на українському ринку наразі дуже критична. Великі порти не працюють. Імпорт йде через Дунай та західні кордони, зокрема, через Польщу. І ці об’єми — мізер у порівнянні з тим, скільки потрібно. Про це розповів генеральний директор компанії «Белор Україна» Тарас Іващенко у матеріалі «Тарас Іващенко: Ситуація з азотом критична, Україна буде забезпечена на 30%» на Latifundist.com, пише agronews.ua.

«По аміачній селітрі взагалі плачевна ситуація. Власного виробництва замало, то її доводиться везти звідусіль. З Болгарії, Америки, Польщі, Казахстану. За моїми спостереженнями, максимум, що завезли — 20-30 тис. т за останні 4 місяці. До цього імпорту взагалі не було», — додав Тарас Іващенко. 

Він додав, що навіть якщо Черкаський «Азот» і «Рівнеазот» разом будуть виробляти 150 тис. т азоту в місяць — вони не закриють попит за 3 місяці. Залишків на ринку взагалі немає. Все, що їде — продається з коліс. 

«За розрахунками, під посівну 2023 року забезпеченість ринку в азоті складе 600 тис. т в порівнянні з 1,75 млн в 2022 році. Як будуть діяти фермери? А вони скажуть, що внесуть мінімум або взагалі відмовляться від добрив. Саме тому я прогнозую, що в новому маркетинговому році експорту зернових з України може і не бути», — пояснив генеральний директор компанії «Белор Україна».

Він зазначив, що добрива можна завезти через порти Дунаю, але максимум 30-40 тис. т на місяць. Для ринку України це майже нічого.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: